Slider

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ; Οι ΗΠΑ θα κάνουν αγωγή στη Deutsche Bank ζητώντας 14 δις δολάρια!

Ο από μακρού αναμενόμενος συμβιβασμός μεταξύ των ΗΠΑ και της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ο οποίος αφορά στην πώληση προβληματικών τίτλων με ενέχυρο ενυπόθηκα δάνεια θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στη Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ η τιμή της μετοχής της Deutsche-Bank υποχώρησε καταρχάς κατά 7% περίπου στις ΗΠΑ.
Στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 με το να πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης.
Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενάγει την Deutsche Bank για το ποσόν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την Wall Street Journal (WSJ). Το ποσόν αυτό το επιβεβαίωσε μάλιστα και η ίδια η γερμανική τράπεζα, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung.
Η απαίτηση τέτοιων μεγάλων ποσών είναι μέρος της στρατηγικής το αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στην φάση των διαπραγματεύσεων πριν εγείρει σχετική αγωγή: “Oι διαπραγματεύσεις είναι μόνο στην αρχή” αναφέρεται όμως σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας. Οι αναφερόμενοι σε αυτό γνώστες του θέματος αναμένουν ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιταχθεί σθεναρά κατά τη απαίτησης αυτής. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές σε τι ποσό θα φτάσει τελικά ο συμβιβασμός.
Άλλες τράπεζες έχουν ήδη δεχτεί πάντως να καταβάλουν ανάλογα πρόστιμα . Το μεγαλύτερο ήταν αυτό της Bank of America το 2014 και ανερχόταν σε 16,65 δισ. δολάρια. Η Goldman Sachs συμφώνησε επίσης μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει περίπου 5 δισ. δολάρια. ΠΗΓΗ:ΑΠΕ http://www.militaire.gr
Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι:
«Δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε έναν τέτοιον συμβιβασμό, καθώς το μέγεθος του προστίμου είναι δυσθεώρητο.Η τράπεζα αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καταλήξουν σε ένα πρόστιμο, ανάλογο μ’ αυτό που επιβλήθηκε στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες τράπεζες» προσθέτει η Deutsche Bank.

Η διοίκηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές αρχές πρτοείνουν την καταβολή 14 δισ. δολαρίων προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση της πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Για την ίδια υπόθεση, η Citigroup κατέβαλε πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων, η Goldman Sachs 5,06 δισ. δολαρίων, ενώ παρόμοια ποσά κλήθηκαν να πληρώσουν και οι Morgan Stanley, Credits Suisse, HSBC και UBS.

Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ποσό αν επιβληθεί σε μια τράπεζα που ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο» ουσιαστικά προκαλεί την κατάρρευσή της. Προφανώς αυτό είναι κάτι που επιζητούν οι Αμερικανοί.

Στέλεχος των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ, μιλώντας στη Wall Street Journal, εκτίμησε ότι η Deutsche Bank στο τέλος, θα κληθεί να καταβάλει μόνο το 50% της αρχικής πρότασης των αμερικανικών αρχών, ήτοι 7 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι πριν μερικές ημέρες επεβλήθηκε πρόστιμο – μαμούθ 13 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό κολοσσό Apple προκαλώντας πονοκεφάλους τόσο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, που φιλοξενούσαν πολυεθνικές λειτουργώντας ως οι φορολογικοί παράδεισοί τους..
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη. Η Ιρλανδία χορηγούσε στην Apple αδικαιολόγητα τα τελευταία χρόνια φορολογικά πλεονεκτήματα, ύψους 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις.

Αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ξεκάθαρο: "Οι ενέργειες της Επιτροπής απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Μάλιστα όλως τυχαίως τα 13 δισ. ευρώ είναι περίπυο τα 14 δισ. δολάρια που θέλει το αμερικανικό Δημόσιο να πάρει από την Deutsche Bank!

Εντωμεταξύ ο χορός των προστίμων δεν τελειώνει εδώ.

Παράταση 6 εβδομάδων, που έληξε πριν μερικές ημέρες, δόθηκε στη Google στα τέλη Ιουλίου σχετικά με την αντιμονοπωλιακή υπόθεση που αφορά στο λειτουργικό της σύστημα για φορητές συσκευές Android.

Δόθηκε στην Google το επιπλέον χρονικό περιθώριο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντιμονοπωλιακή της στρατηγική που αφορά στο Android.

Τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απαίτηση της Google που ήθελε τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να προεγκαθιστούν τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας και τον Chrome, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε άλλες εφαρμογές όπως το Google Play Store --τη μεγαλύτερη πηγή εφαρμογών Android-- θα μπορούσε να βλάψει τόσο τους καταναλωτές όσο και τον ανταγωνισμό. 

«Η επιτροπή συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία που είχε δοθεί στη Google, ώστε να απαντήσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου στην υπόθεση που αφορά στο Android. Η Google ζήτησε επιπλέον χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει τα έγγραφα τις δικογραφίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υπηρεσία επιτήρησης της ΕΕ είχε δώσει προθεσμία έως τις 27 Ιουλίου στη Google για να απαντήσει στις κατηγορίες. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου