Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Επίσημη ένταξη της Ρουμανίας στο δυτικό «κλαμπ» των F-16

Σε μια ουσιαστική αλλά και συμβολική γεωπολιτικής σημασίας εξέλιξη, η Ρουμανία έγινε μια ακόμη χώρα του αποκαλούμενου επί Ψυχρού Πολέμου ως «ανατολικού συνασπισμού», αποτάσσεται το… αεροπορικό της παρελθόν και εντάσσει στο οπλοστάσιό της ένα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος, το πιο επιτυχημένο με εμπορικούς – αλλά και επιχειρησιακούς – όρους, το γνωστό σε όλους F-16, που διαθέτει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τα πρώτα έξι λοιπόν F-16 Fighting Falcon της αμερικανικής Lockheed Martin, παραδόθηκαν χθες στην πέμπτη αεροπορική βάση Monte Real στην Πορτογαλία, σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών.

Η εμπλοκή της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου προκύπτει από το γεγονός ότι τα μαχητικά αυτά είναι μεταχειρισμένα, τα οποία αποτελούσαν πλεόνασμα στην πορτογαλική Αεροπορία, η οποία ικανοποίησε το ρουμανικό αίτημα πουλώντας 12 μαχητικά.

Σήμερα, τα έξι μαχητικά αεροσκάφη πετάνε για τη νέα τους πατρίδα, τη Ρουμανία και την 86η αεροπορική βάση στην πόλη Borcea (αεροπορική βάση «σμηναγός George Mociornita»), η οποία αποτελεί τη «φωλιά» των σοβιετικής προέλευσης μαχητικών MiG-21 Lancer, τα οποία έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τον επιχειρησιακό τους βίο και σταδιακά θα αποσυρθούν.

Η ρουμανική Αεροπορία, ωστόσο, αναζητά άλλη μια παρτίδα μαχητικών F-16 για να αγοράσει από κάποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για να προχωρήσει στην οριστική απόσυρση του σοβιετικής προέλευσης οπλοστασίου των μαχητικών MiG-21.

Θα μπορούσε να είναι άραγε ελληνικά Block 30, ώστε να βρεθούν κάποια αρχικά κονδύλια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα δραματικές επιπτώσεις στην αμυντική ικανότητα της χώρας, κάτι που δυστυχώς θα γίνει αισθητό ξαφνικά και μαζικά στο σχετικά κοντινό μέλλον;

Το συμβατικό τίμημα για την προμήθεια των 12 F-16 ανήλθε στα 628 εκατομμύρια ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα εννιά αεροσκάφη είναι μονοθέσια F-16AM και άλλα τρία είναι διθέσια F-16BM τα οποία θα αξιοποιηθούν κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τρία ακόμα αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα τελευταία τρία μαχητικά θα παραδοθούν τον Οκτώβριο του 2017.

Η συμφωνία συμπεριλάμβανε τη συντήρηση και επιδιόρθωση των κινητήρων των μαχητικών, τη λογιστική υποστήριξη των αεροσκαφών, την εκπαίδευση έως εννιά πιλότων, 75 τεχνικών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του λογισμικού του αεροσκάφους για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο επίπεδο MLU M5.2R με τη συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου