Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Οχτώ πυροβολαρχίες Patriot προμηθεύεται η Πολωνία (vid.)

Την εξουσιοδότηση της υπογραφής της επιστολής αίτησης (LoR: Letter of Request) προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πώληση, μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS: Foreign Military Sale), οκτώ πυροβολαρχιών του συστήματος Patriot ανακοίνωσε ο Antoni Macierewicz, υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κατά τη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων MSPO 2016 στο Kielce της Πολωνίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Macierewicz ανέφερε ότι υπέγραψε απόφαση για την έκδοση της επιστολής αίτησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ που αφορά την προμήθεια οκτώ πυροβολαρχιών συμπεριλαμβανομένων και δύο οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι το 2019 ως ενδιάμεση λύση και θα είναι ενδιάμεσης διαμόρφωσης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις δύο πυροβολαρχίες της ενδιάμεσης λύσης, ο Macierewicz σημείωσε ότι θα είναι εξοπλισμένες με το σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής σύστημα διαχείρισης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας IBCS (Integrated Battle Command System). Τo ICBS πρόκειται να λειτουργήσει ως βάση για την ολοκλήρωση των πολωνικών Patriot με τα συστήματα που επιχειρεί ο Στρατός των ΗΠΑ.
Οι υπόλοιπες έξι πυροβολαρχίες, οι παραδόσεις των οποίων προγραμματίζεται να αρχίσουν από το 2020, θα παραδοθούν με ραντάρ που θα παρέχουν περιμετρική (360 μοίρες) κάλυψη ενσωματώνοντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

«Η Πολωνία θα επιχειρεί το ίδιο βελτιωμένο σύστημα Patriot όπως και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Macierewicz. Επίσης σημείωσε ότι η Raytheon έχει ήδη αποφασίσει να αναθέσει στην πολωνική βιομηχανία τουλάχιστον το 50% των παραγγελιών για την παραγωγή των πολωνικών συστημάτων Patriot.

Ακολουθώντας μία συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα πολιτική πρακτική, ο Macierewicz δήλωσε ότι στο παρελθόν έγιναν πολλά «ασύνετα βήματα» σε σχέση με το Patriot. Σημείωσε δε, ότι η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας κατέβαλε προσπάθειες αποκατάστασης και ότι σήμερα έχει επιτευχθεί μία «λειτουργική ρύθμιση» που θα αποφέρει ωφέλειες τόσο στην οικονομία της Πολωνίας όσο και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Αναφορά έγινε και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που συνδέονται με τη σύμβαση προμήθειας. Μάλιστα ο Macierewicz επισήμανε ότι ο αριθμός των τεχνολογιών που θα μεταβιβασθεί στην πολωνική βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά 12. Πάντως ο Macierewicz σημείωσε ότι η αποστολή της επιστολής αίτησης δεν ισοδυναμεί με υπογραφή της σύμβασης.

Όπως ήταν φυσικό η ανακοίνωση της απόφασης για την αποστολή LoR έγινε δεκτή με ευφορία από τη Raytheon. «Η επίσημη αίτηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Πολωνίας ώστε να γίνει η έκτη χώρα – μέλος του NATO που επιχειρεί Patriot και η 14η χώρα – εταίρος στο πρόγραμμα Patriot», δήλωσε ο Wes Kremer, πρόεδρος της Raytheon Integrated Defense Systems.

«Η Raytheon θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Πολωνίας στη διαδικασία FMS. Τα πολωνικά Patriot παρέχουν δοκιμασμένη ικανότητα κατά της αναδυόμενης απειλής των βαλλιστικών βλημάτων και των βλημάτων πλεύσης [cruise], προηγμένης σχεδίασης αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροχημάτων», συμπλήρωσε.

Τέλος, στη σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας FMS, η Raytheon θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση και τη βιομηχανία της Πολωνίας για να οριστικοποιήσει τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων και βιομηχανικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Raytheon έχει ήδη υπογράψει οκτώ συμβάσεις και περισσότερες από 30 επιστολές πρόθεσης (LOI: Letter of Intent) με την πολωνική βιομηχανία.

Σημείωση: Στο συνημμένο βίντεο παρουσιάζονται βολές συστημάτων Patriot που έγιναν στις 1 Οκτωβρίου 2015, στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου