Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η στρατιωτικοποίηση του ελληνικού Πανεπιστημίου μετά την κρίση του 2008

Ποια είναι η λειτουργία των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τον καιρό της πολυεπίπεδης καπιταλιστικής κρίσης, του χρέους  και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε σχέση με τον στρατό;
Διαβάζουμε ότι μόλις εγκαινιάστηκε μια νέα περίπτωση συνεργασίας στρατού και πανεπιστημίου, αυτήν την φορά μεταξύ του πολεμικού ναυτικού και του ΕΜΠ[i], το προηγούμενο έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια της εισαγωγής του μιλιταρισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην μετά την κρίση ελληνική πραγματικότητα ένας από τους λίγους τομείς που διέρχεται άπλετο δημόσιο χρήμα είναι η στρατιωτική πολεμική μηχανή, εξάλλου ακόμα και σε καιρούς δημοσιονομικής ασφυξίας η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες (σαν ποσοστό του ΑΕΠ) μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ αγγίζωντας το εξαιρετικά μεγάλο 2.38% επί του ΑΕΠ. 
Την ίδια ώρα η υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, οι περικοπές και το καταλήστευμα των αποθεματικών έχουν οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε εξαιρετικά οριακό σημείο. Για παράδειγμα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έφτασε για το 2016 να έχει 9,5 εκατομμύρια ευρώ κυβερνητικούς πόρους για τις λειτουργικές του αναγκες, δηλαδή μια υπερδιπλάσια μείωση σε σχέση για παράδειγμα με την προηγούμενη δεκαετία. 
Κάθε χορηγία, επώνυμη έδρα[ii], συνέδριο[iii], υποτροφία[iv] και ερευνητική συνεργασία με τον στρατό[v] παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία για τα ιδρύματα και τους καθηγητές να λάβουν χρήμα . Εξάλλου η είσοδος του ιδιωτικού παράγοντα στα Πανεπιστήμια σε μια σειρά από περιπτώσεις προσέκρουσε σε μια σειρά από όρια.  Η επέκταση των εργολαβιών για παράδειγμα ήταν στην ουσία μια επέκταση της ελαστικής και μαύρης εργασίας οξύνοντας την εργασιακή εκμετάλλευση επιφέρωντας μια κρίσιμη ιδεολογική νίκη στην κατεύθυνση της κανιβαλικής καπιταλιστικής λογικής και της εργατικής υποτίμησης. 
Την ίδια στιγμή όμως δύσκολα κάποιος σήμερα θα παραδεχτεί ότι η εισαγωγή των εργολαβιών επέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τα ιδρύματα. Μονόδρομος επομένως είναι η ερευνητική σύνδεση των σχολών με επιχειρήσεις και οργανισμούς οι οποίοι θα είναι διαθετιμένοι να μεταβιβάσουν project στα ελληνικά πανεπιστήμια.  
Την ίδια ώρα η συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ και το ‘’μάζεμα’’ στο ξέφρενο πάρτυ των εξοπλιστικών προγραμμάτων βάζει το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης του ελληνικού στρατού. Την ανάπτυξη δηλαδή της μεθοδολογίας που θα επιτρέπει στον ελληνικό στρατό να διατηρεί το επιθυμητό αξιόμαχο για να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές ως μέρος των δολοφονικών συμμαχιών προθύμων. Ταυτόγχρονα  οι σύγχρονες ασύμμετρες απειλές, δηλαδή αυτό που η Ε.Ε ονομάζει κίνδυνο της ριζοσπαστικόποιησης (μετανάστες-κινήματα), εγείρουν σοβαρό πεδίο δραστηροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στα σύνορα όσο και εντός.
Για το στρατιωτικό κατεστημένο επομένως είναι στόχος η ανάπτυξη διασυνδέσεων με φορείς και θεσμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θα μπορέσουν να μεταδώσουν τεχνογνωσία και να προσφέρουν τα αναγκαία κομμάτια έρευνας που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις.  
Φυσικά το κράτος του Ισραήλ είναι από τους ‘’αγαπημένους’’ εταίρους του αντίστοιχου ελληνικού σε αυτό το ζήτημα. Πέρα από την γεωγραφική εγγύτητα και την προσπάθεια κηδεμονίας των ενεργειακών ροών της ανατολικής Μεσογείου η συμμαχία με το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας γιατί το ίδιο έχει την ιδιομορφία να έχει εξαιρετικά αναπτυγμένη τεχνολογία και πανεπιστήμια, υψηλή στρατιωτικοποίηση και τις λωρίδες γης (Γάζα και Δυτική Όχθη) που αποτελούν ένα διαρκές εργαστήρι βιοπολιτικού ελέγχου των σωμάτων.
‘’Αναπτυξιακή προοπτική κρύβει και η εκπαιδευτική συνεργασία που εγκαινίασαν οι Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, οι οποίοι επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Ισραήλ στις αρχές του Νοεμβρίου και συμφώνησαν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και φοιτητών, καθώς και στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχει έλλειμμα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.Οι Ισραηλινοί startupers δεν μας έκρυψαν ότι αξιοποιούν την τεχνογνωσία που παίρνουν από το στρατό, εξειδικεύοντάς τη σε ειρηνικούς σκοπούς και σε εφαρμογές της καθημερινότητας[vi].’’
Τα Πανεπιστήμια μπορεί να μην μπορούν με κανένα τρόπο να παράγουν την ίδια έρευνα που παράγουν τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, στην Γαλλία, στο Ισραήλ ή οπουδήποτε αλλού χτυπάει η καινοτομία των πολέμων και της καταστροφής αλλά μπορούν να αποτελέσουν την κοιτίδα προσαρμογής των αντίστοιχων project στην Ελληνική πραγματικότητα.  Εξάλλου το κόστος είναι πραγματικά πολύ μικρό για τον στρατό, έτσι και αλλιώς μεγάλο κομμάτι των πρότζεκτ θα γίνουν με την χρησιμοποίηση απλήρωτης  ή έστω σχεδόν απλήρωτης εργασίας από μεταπτυχιακό και διδακτορικό προσωπικό.
Ο αστικός κόσμος πραγματικά παρακαλάει για την εισβολή του στρατού στο Πανεπιστήμιο, δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη αλλά και η επέκταση της κυρίαρχης ιδεολογικής αφήγησης σε ένα πεδίο που λόγω της δικτατορίας και των φοιτητικών κινημάτων εμφανιζόταν ως taboo να έχει παρουσία.
Απέναντι στο  ακαδημαϊκό αστικό κατεστημένο που υπηρετεί το κράτος, τον πόλεμο και την εξαθλίωση εμείς πρέπει πρώτοι να αναδείξουμε τον ταξικό πόλεμο που διεξάγεται μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο και με όχημα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 
Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους Τομείς Άμυνας-Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής πρέπει να συνοδεύεται από την επιβολή της παρακώλυσης της ‘’ομαλής’’ λειτουργίας του Ιδρύματος.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πιάσει το νήμα με το Κίνημα των Φαντάρων, να αναζητήσει τους δικούς τους αγωνιστικούς όρους για την ανάδειξη του "ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-Ελληνική Ολιγαρχία", "Δεν Συμμετέχουμε-Δεν Συναινούμε" στον ελληνοτουρκικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό  και τους βρώμικους πολέμους της Νέας καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων. 



[i] http://www.defence-point.gr/news/?p=159080
[ii] http://thucydides.gr/ ΕΔΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
[iii] http://sse.army.gr/sites/sse.army.gr/files/attachments/3o_diethnes_synedrio_kryptografias.pdf, Κρυπτογραφία και εφαρμογές στις Ένοπλες Δυνάμεις, Μαθηματικό ΕΚΠΑ – Σχολή Ευελπίδων (2012)
[iv] 4 Υποτροφίες ώστε μέλη των ενόπλων δυνάμεων να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ με τίτλο ‘’Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας’’
[v] http://araxto1996.blogspot.gr/2014/07/blog-post_24.html  Συμβολή ΕΜΠ στην επιτήρηση/έλεγχο των συνόρων
[vi] http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/24/politiki-israil_n_8637510.html[1] http://www.defence-point.gr/news/?p=159080
[1] http://thucydides.gr/ ΕΔΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
[1] http://sse.army.gr/sites/sse.army.gr/files/attachments/3o_diethnes_synedrio_kryptografias.pdf, Κρυπτογραφία και εφαρμογές στις Ένοπλες Δυνάμεις, Μαθηματικό ΕΚΠΑ – Σχολή Ευελπίδων (2012)
[1] 4 Υποτροφίες ώστε μέλη των ενόπλων δυνάμεων να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ με τίτλο ‘’Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας’’
[1] http://araxto1996.blogspot.gr/2014/07/blog-post_24.html  Συμβολή ΕΜΠ στην επιτήρηση/έλεγχο των συνόρων
[1] http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/24/politiki-israil_n_8637510.html
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου