Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τριάντα νεκροί και 57 τραυματίες σε συγκρούσεις με τους μαχητές Σελεκά

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΝ Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηκαν από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στην πόλη Κάγκα Μπαντόρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όταν μαχητές της πρώην αντάρτικης οργάνωσης Σελεκά επιτέθηκαν εναντίον εσωτερικά εκτοπισμένων προσφύγων, ανέφερε σήμερα η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (MINUSCA), τονίζοντας πως οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σκότωσαν δώδεκα από τους επιτιθέμενους.
«Η MINUSCA εκφράζει την λύπη της ότι από τις βίαιες συγκρούσεις σκοτώθηκαν έως τώρα 30 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 57, με την πλειονότητα αυτών να λαμβάνει την κατάλληλη περίθαλψη στις ιατρικές εγκαταστάσεις της Αποστολής των ΗΕ», ανέφερε η ανακοίνωση της MINUSCA, που εκδόθηκε μια μέρα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Κάγκα Μπαντόρο.


Η βία ξέσπασε έπειτα από τον θάνατο ενός μαχητή της Σελεκά που επιχείρησε με τρεις άλλους μαχητές να κλέψει την ηλεκτρογεννήτρια ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.
«Έπειτα από το συμβάν ακολούθησε μια δυσανάλογη αντίδραση μελών της Σελεκά.

Εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικά εκτοπισμένων αμάχων», υπογράμμισε η ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αριθμεί 12.000 μέλη. Ένας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς είδε δύο μαχητές της οργάνωσης να μαχαιρώνουν και να σκοτώνουν δύο πρόσφυγες, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Όταν κάποιος προσπάθησε να ανταποδώσει χρησιμοποιώντας ρόπαλο, οι μαχητές άνοιξαν πυρ.

Εκατοντάδες πρόσφυγες τράπηκαν σε φυγή κατευθυνόμενοι προς την βάση των Ηνωμένων Εθνών. «Η αντίδραση των κυανόκρανων ήταν άμεση για να απωθήσουν τους επιτιθέμενους, με αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα εξ αυτών», τονίστηκε.

Αξιωματούχοι οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Βιρτζίνια Μπαϊκούα καταδίκασαν «τις επιθέσεις ενάντια σε εκτοπισμένους και τα αντίποινα με στόχο αμάχους». Η πρώην γαλλική αποικία έχει βυθιστεί στο χάος με χιλιάδες νεκρούς θρησκευτικής βίας από τον Μάρτιο του 2013 όταν οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, προκαλώντας αντίποινα από την χριστιανική πολιτοφυλακή των αντι-Μπαλακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου