Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Μάχες για την Κουντούζ

EPA/WATAN YAR

Συντάκτης: efsyn.gr
Χιλιάδες κάτοικοι στη βόρεια πόλη Κουντούζ στο Αφγανιστάν εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους καθώς μαίνονται για τρίτη ημέρα οι μάχες μεταξύ αφγανικών δυνάμεων και ενόπλων Ταλιμπάν.
Οι αιματηρές συγκρούσεις συμπίπτουν με την συνάντηση των διεθνών δωρητών για την ανανέωση της «αναπτυξιακής» βοήθειας στο Αφγανιστάν και την εκβιαστική συμφωνία της Ε.Ε. με την Καμπούλ για δεκάδες χιλιάδες απελάσεις Αφγανών αιτούντων άσυλο.
«Οι περισσότεροι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Κουντούζ και έχουν καταφύγει σε γειτονικές πόλεις ή επαρχίες» είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ασαντουλάχ Αμαρκελ. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει νερό ή φαγητό και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά». 
Τα κυβερνητικά στρατεύματα, με την υποστήριξη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε συνδυασμό με αεροπορικές επιδρομές, κάνουν «αργή» μεν αλλά σημαντική πρόοδο, υποστήριξε ο αρχηγός της Αστυνομίας στην Κουντούζ, αν και παραδέχτηκε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη για τους κατοίκους. 

Σε αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Ταλιμπάν απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση έχει ανακαταλάβει την Κουντούζ και κατηγόρησε την Καμπούλ και τους Αμερικανούς για πράξεις βίας κατά αμάχων.

Από την άλλη, η στρατιωτική διοίκηση των Αμερικανών στην πρωτεύουσα υποστήρισε ότι γίνονται σποραδικές οδομαχίες μέσα στην πόλη, αλλά ότι οι αφγανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο. 

Αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον δύο βομβαρδισμούς σήμερα «για να υπερασπιστούν φιλικές δυνάμεις που δέχονται εχθρικά πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός. 

«Η πόλη είναι αποκλεισμένη», λένε από τη δική τους πλευρά οι κάτοικοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν από το πρωί την πόλη. «Εάν δεν σε σκοτώσουν οι Ταλιμπάν και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, θα σε σκοτώσει η πείνα και η δίψα». 

Η κλιμάκωση των επιθέσεων των Ταλιμπάν, που προσδοκούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στην Καμπούλ, δοκιμάζουν τις αντοχές του αφγανικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που αγωνίζονται να υπερασπιστούν τις μεγάλες πόλεις και τους δρόμους, ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι τερματίζει τη μάχιμη αποστολή του στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου