Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο παραλογισμός της ΕΛ.ΑΣ.

PANORAMA PRESS / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Συντάκτης: Τίνα Γερολύμου
Στην Καλαμάτα επέστρεψε η αστυνομία πρόσφυγες που είχε επιβιβάσει την Πέμπτη σε κλούβα προς άγνωστη κατεύθυνση, ισχυριζόμενη και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως και στη Λέρο, ότι δεν είχαν εκδηλώσει επιθυμία για άσυλο.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», οι αστυνομικοί αρνήθηκαν δύο φορές να δεχτούν υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση έξι γυναικών από το Ιράκ ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε διερμηνέας κατά τη σύνταξη της δήλωσης από τον δικηγόρο ή ότι υπολειτουργεί το τμήμα λόγω της γιορτής του Αγίου Αρτεμίου!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες που επιστράφηκαν στην Καλαμάτα περιμένουν τώρα τους συζύγους τους από τη Λέσβο, όπου τους είχε οδηγήσει η αστυνομία, προφανώς με σκοπό την απέλαση.

Η αλληλέγγυα Τίνα Γερολύμου, δρ αρχαιολόγος, έστειλε στην «Εφ.Συν.» την ακόλουθη επιστολή:


Η νομοθεσία και η λογική λένε: συλλαμβάνονται, κρατούνται για την εξακρίβωση των στοιχείων, ενημερώνονται για τις επιλογές τους στη γλώσσα τους (αίτηση ασύλου ή μη) και αναλόγως επιστρέφονται στη χώρα προέλευσής τους ή όχι. Ξεκάθαρα, αυτονόητα, κατανοητά από όλους πράγματα, που δεν χρειάζονται άπειρο χρόνο για να διεκπεραιωθούν

Ο παραλογισμός της δημοκρατικής, ευρωπαϊκής Αστυνομίας της χώρας μου λέει άλλα: συλλαμβάνονται, κρατούνται επί μέρες, χωριστά και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους οι άνδρες και οι γυναίκες της ίδιας οικογένειας, στην καλύτερη περίπτωση ενημερώνονται στην ελληνική ή την αγγλική (ως γνωστόν, γλώσσες ευρέως ομιλούμενες στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν), δεν μπορούν να συναντηθούν οι οικογένειες για να αποφασίσουν όπως πρέπει και από κοινού πώς θα συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, μεταφέρονται πέρα–δώθε στα αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα (Μεσσήνη-Καλαμάτα-Αθήνα–Λέσβος και τανάπαλιν), χωρίζονται συγγενείς καταλήγοντας άλλοι στην Τουρκία και άλλοι στα ελληνικά κρατητήρια.

»Το ελληνικό Δημόσιο αναλώνεται σε χρόνο και κυρίως σε κόστος απασχόλησης προσωπικού, πολυήμερης κράτησης, ασφάλειας, μεταγωγών. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει όλη αυτή η εξαιρετικής έμπνευσης διαδικασία στην ψυχική, ενίοτε και σωματική υγεία ανθρώπων που αναζητούν το αυτονόητο, δηλαδή έναν ασφαλή τόπο διαβίωσης, δεν αναφέρονται, καθώς δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν και πολύ επί του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου