Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Τον πρόλαβε ο θάνατος: Μια αδημοσίευτη συνέντευξη του Πέρες- «Το Ισραήλ δημιούργησε ατομική βόμβα»

Ο ιστορικός ηγέτης του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μπορεί να άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα λόγια του και η εικόνα του είναι ακόμα εδώ μέσω των συνεντεύξεων που παραχώρησε σε δημοσιογράφους πριν από τον θάνατό του.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Σιμόν Πέρες παραδέχθηκε πως ήταν αυτός που βοήθησε στην ανάπτυξη του πυρηνικού οπλικού προγράμματος του Ισραήλ, θέτοντας έτσι τέλος στην αμφιβολία που υπήρχε αναφορικά με το αν το Ισραήλ είχε κατατέφει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα ή όχι στο εργοστάσιο της Ντιμόνα.
Η παραδοχή «από τον τάφο» του Πέρες, έγινε στη δημοσιογράφο Ντάφνι Μπαρακ, λίγες μέρες πριν τον θάνατό του, όταν ο Πέρες παραδέχθηκε πως ήταν όχι μόνο ο εμπνευστής του πυρινικού προγράμματος του Ισραήλ, αλλά και εκείνος που το σχεδίασε.
«Ήθελα να οικοδομήσω τη δύναμη, ώστε να μπορέσω στη συνέχεια να οικοδομήσω την ειρήνη» αναφέρει στη δημοσιογράφο ενώ σε άλλο σημείο λέει: «Πίστευα πως το Ισραήλ την χρειάζονταν [την ατομική βόμβα]. Κανένας δεν με άκουγε, αλλά έπεισα τον Μπεν Γκουριόν. Κέρδισα την στήριξή του. Ενάντια σε όλους με στήριξε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου