Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Δανειστές: Όχι αρκετά φθηνοί οι Έλληνες εργαζόμενοι

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα εργασιακά, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau αποτυπώνει το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί αυτή τη στιγμή και τη διάθεση των δανειστών για περαιτέρω αποδυνάμωση των εργασιακών κεκτημένων.
Για τους πιστωτές οι Έλληνες εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην είναι αρκετά φθηνοί και επιθυμούν να αποδυναμωθεί η προστασία τους από τις απολύσεις και να εισαχθεί η διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους δημιουργήθηκαν 1,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί να ακούγεται θετικό, όμως οι μισοί από αυτούς εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης που επί της ουσίας έχουν αντικαταστήσει το πλήρες ωράριο εργασίας. Οι εργοδότες καλύπτουν ασφαλιστικές εισφορές μερικής απασχόλησης ενώ οι εργαζόμενοι απασχολούνται στο πλήρες ωράριο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, περίπου μισό εκατομμύριο του συνόλου των Ελλήνων εργαζομένων φέρνει στο σπίτι € 340 ή λιγότερα το μήνα. Επιπλέον, το 23% των Ελλήνων είναι άνεργοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι – σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει επίδομα ανεργίας άνω του ενός έτους.

«Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι σχετικά φθηνοί. Από τη σκοπιά των πιστωτών της Ελλάδας όμως, όχι αρκετά φθηνοί: Από αυτή τη βδομάδα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Αυτές δεν αφορούν εξοικονόμηση δαπανών αλλά το εργατικό δίκαιο. Οι πιστωτές θέλουν να αποδυναμώσουν την προστασία από την απόλυση, θέλουν την απλοποίηση των μαζικών απολύσεων, την μείωση της επιρροής των συνδικάτων και το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (lock out).

H συνταγή ακολουθεί ένα καλά εδραιωμένο αξίωμα που καταγράφεται σε θεωρητικά εγχειρίδια: Για την ώθηση της οικονομίας, θα πρέπει να εξευτελιστεί ο πληθυσμός», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου