Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Προς απέλαση οι επιβαίνουσες στο «Καράβι για τη Γάζα»


Συντάκτης: efsyn.gr
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ αναχαίτισε, σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του, το «Το Καράβι για τη Γάζα», το οποίο κατευθυνόταν προς τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι 13 γυναίκες που επέβαιναν στο πλοίο συνοδεύτηκαν στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ, ενώ δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.
Οι επιβαίνουσες στο «Zaytouna», μεταξύ αυτών και η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ, κρατούνται από τις 03:00 τα ξημερώματα στη φυλακή Ραμλέ στο κεντρικό Ισραήλ και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να απελαθούν, δήλωσε εκπρόσωπος των φυλακών.

Δύο από τις γυναίκες αναχώρησαν για το αεροδρόμιο, ενώ οι υπόλοιπες 11 θα κρατηθούν για 96 ώρες προτού απελαθούν, εκτός κι αν αποφασίσουν να φύγουν νωρίτερα μόνες τους, πρόσθεσε η Σαμπίν Χαντάντ εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Οι γυναίκες ηλικίας από 20 έως 70 ετών, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, ξεκίνησαν από την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος επιβλήθηκε το 2006 από το Ισραήλ.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένες για τους κατοίκους της Γάζας που μας περίμεναν, αλλά θα συνεχίσουμε. Για όσο διάστημα υπάρχει αποκλεισμός, θα υπάρχουν πλοία», δήλωσε η Κλοντ Λεοστίκ, εκπρόσωπος του εγχειρήματος, που είχε συμμετάσχει σε ανάλογη δράση το 2011.

Σήμερα το πρωί πρόσθεσε ότι «ακόμη δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τις επιβάτιδες του Zaytouna».

Οι Παλαιστίνιοι αμέσως αντέδρασαν στην είδηση της αναχαίτισης του πλοίου, καθώς ανέμεναν την άφιξή του και είχαν προγραμματίσει να βγουν να το συναντήσουν στη θάλασσα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού είναι απόδειξη της «τρομοκρατίας του κράτους», ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ κατήγγειλε «την ισραηλινή επιθετικότητα» και ζήτησε την απελευθέρωση των γυναικών.

Όλες οι απόπειρες που έχουν γίνει από το 2008 για να σπάσει δια θαλάσσης ο αποκλεισμός της Γάζας έχουν αποτραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου