Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ποιος νοιάζεται για τις ζωές των Αφγανών;

Καμπούλ, 5 Σεπτεμβρίου του 2016. 
Πυροσβέστες καθαρίζουν τον δρόμο από αίματα και σάρκες ύστερα από πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας | AP PHOTO/ RAHMAT GUL
Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 15 χρόνια από την εισβολή των ΗΠΑ και των πρόθυμων συμμάχων τους στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9/2001, μεγάλα και μικρότερα «κεφάλια» της διεθνούς κοινότητας -εκπροσωπώντας πάνω από 70 κυβερνήσεις και 25 οργανισμούς- μαζεύτηκαν χθες και προχθές στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αφγανού προέδρου Ασραφ Γκάνι, προκειμένου να συγκεντρώσουν το νέο πακέτο οικονομικών «δωρεών» για τη ρημαγμένη χώρα·
ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) έπειτα από τις ολέθριες στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις Σοβιετικών, Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκών, το οποίο παραμένει βυθισμένο στη διαφθορά, τη φτώχεια, τη βία και την τρομοκρατία των Ταλιμπάν και όχι μόνο, εξαρτώντας την επιβίωσή του σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένη «αναπτυξιακή» βοήθεια.

Με προφάσεις εν αμαρτίαις την προώθηση της ειρήνευσης, της πολιτικής σταθερότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της ανοικοδόμησης και των μεταρρυθμίσεων για εκδημοκρατισμό και κράτος δικαίου, οι διεθνείς δωρητές έταξαν να δώσουν στην κυβέρνηση Γκάνι 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Οι «δωρεές» όμως δεν θα μπορούσαν να έρθουν χωρίς τα απαιτούμενα ανταλλάγματα. Τρανή περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεσμεύτηκε να χορηγεί στο Αφγανιστάν 1,34 δισ. δολάρια κάθε χρόνο την επόμενη τετραετία, έχοντας εξασφαλίσει ήδη από την περασμένη Κυριακή -έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις μηνών- μια άκρως αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Καμπούλ για την αποδοχή απεριόριστου αριθμού απελαθέντων Αφγανών από την Ευρώπη, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων απορρίπτονται.
«Ολοκληρωτικός εκβιασμός»

Πρόκειται για «ολοκληρωτικό εκβιασμό της αφγανικής κυβέρνησης» από την Ε.Ε., καταγγέλλουν η γερμανική Pro Asyl και άλλες οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας σοκαριστικό πως «με ταχύτητα που κόβει την ανάσα, η Ε.Ε. κάνει αβαρίες με τα ανθρώπινα δικαιώματα», προχωρώντας ολοταχώς σε εντατικοποίηση απελάσεων σε μια χώρα που παραμένει εμπόλεμη ζώνη.

Τελευταίο αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, η νέα ανακατάληψη της Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, από μαχητές Ταλιμπάν, με τον αφγανικό στρατό -υποστηριζόμενο από αμερικανικά ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος- να δίνει μάχες για να τους εκδιώξει από μια πόλη στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Παρότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι διέψευσε τις κατηγορίες περί εκβιασμού και εξάρτησης της οικονομικής βοήθειας από την αποδοχή απελαθέντων «οικονομικών μεταναστών», οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ πως «αναμένουν τη συνεργασία» (βλέπε «τη συμμόρφωση») του Αφγανιστάν για το θέμα, αφήνουν λίγα περιθώρια παρερμηνείας.

Ενδεικτικό επίσης πως ο Τουσκ ευχαρίστησε την κυβέρνηση Γκάνι για το «θάρρος» που επέδειξε στη συμφωνία, την οποία ο αρμόδιος Αφγανός υπουργός αρνήθηκε να υπογράψει, αφήνοντας το... πικρό ποτήρι στον αναπληρωτή του.

Με ευφημιστικό τίτλο «Κοινή Πορεία Μπροστά», το νέο επίμαχο ντιλ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πληρωμή από την Ε.Ε. ναυλωμένων πτήσεων τσάρτερ για αναγκαστικούς επαναπατρισμούς, με την κατασκευή μάλιστα ειδικού τέρμιναλ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους απελαθέντες.

Οι Αφγανοί αποτελούν αριθμητικά τη δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη μετά τους Σύρους, γι’ αυτό και η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει και εγχώρια εκστρατεία αποθάρρυνσής τους να καταφύγουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Οπως προκύπτει από τη διαρροή του σχετικού εγγράφου στην Guardian, το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής της συμφωνίας θα στέλνονται πίσω 50 άτομα ανά πτήση, ενώ καθίσταται δυνατή ακόμα κι η απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Το γεγονός δε πως ήδη από τον Μάρτιο η Ε.Ε. με διαβαθμισμένο υπόμνημα αλλά και το ευρωπαϊκό γραφείο για το άσυλο EASO με έκθεσή του τον περασμένο μήνα αναγνωρίζουν πως η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν παραμένει εκτός ελέγχου -με απόδοση ευθυνών για θανάτους αμάχων και σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις- αποτελεί προφανώς αμελητέα λεπτομέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου