Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Και τώρα, μόνο πόλεμος

Στο Χαλέπι ο θρήνος δεν τελειώνει | AP Photo/Aleppo Media Center AMC
Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Η ύστατη προσπάθεια για διπλωματική λύση στον συριακό εμφύλιο μέσω μιας συνεννόησης των μεγάλων «παιχτών» απέτυχε το Σάββατο στη Λωζάννη, παταγωδώς και για πολλοστή φορά – κι έτσι η άγρια σύρραξη είναι σαφές πλέον πως θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο πολεμικό πεδίο, όπου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.
Το κακό, ψυχροπολεμικό κλίμα ήταν εμφανές σε όλους πριν ακόμη ξεκινήσει στην ελβετική πόλη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και επτά ακόμη «περιφερειακών δυνάμεων» –Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ, Ιορδανία και Αίγυπτος– που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο δράμα της Συρίας, και δυστυχώς δεν βελτιώθηκε καθόλου στην τετράωρη διάρκειά της.

Το μόνο σημείο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν οι εννέα συμμετέχοντες στις συνομιλίες είναι πως οι Σύροι «πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους μέσα από έναν περιεκτικό διάλογο» και πως η χώρα «πρέπει να διατηρήσει την ακεραιότητά της και τον κοσμικό της χαρακτήρα» – μια «ακεραιότητα» και ένας «κοσμικός χαρακτήρας», για την κατάλυση του οποίου έχουν εργαστεί πέραν πάσης αμφιβολίας οι περισσότερες από τις εκπροσωπούμενες «περιφερειακές δυνάμεις», που μόνον «κοσμικές» δεν τις λες.
Καταγγελίες και διαψεύσεις

Λίγα έγιναν γνωστά για τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες: σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το Κρεμλίνο επέμεινε πως, προκειμένου να «αναστηθεί» η συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ρωσίας και να επαναληφθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το ανατολικό Χαλέπι, πρέπει οι ΗΠΑ και οι άλλοι «σπόνσορες» των ανταρτών να επιβάλουν τον διαχωρισμό της λεγόμενης «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» της Συρίας από το Μέτωπο αλ-Νούσρα.

Ο Τζον Κέρι και οι περισσότεροι από τους παρισταμένους φαίνεται πως απάντησαν σε αυτό το αίτημα (που ήταν βασικό προαπαιτούμενο της προηγούμενης, θνησιγενούς εκεχειρίας) με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στη Ρωσία και την κυβέρνηση Ασαντ, τις οποίες κατηγόρησαν ότι σκόπιμα δυναμίτισαν την εκεχειρία βομβαρδίζοντας ανθρωπιστικό κομβόι της Ερυθράς Ημισελήνου, και έκαναν ξανά καταγγελίες για «ωμότητες» και «εγκλήματα πολέμου» στο Χαλέπι και άλλες πολιορκημένες περιοχές.

Η Ρωσία διέψευσε ξανά ότι βομβάρδισε την αυτοκινητοπομπή, υποστήριξε πως θέτει στο στόχαστρο μόνο «τρομοκράτες» και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντεπιτέθηκε, καταγγέλλοντας τη Δύση για τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών και τον «κατά λάθος» βομβαρδισμό συριακών στρατευμάτων!

Πολύ φυσιολογικά, οι παράλληλοι μονόλογοι δεν κράτησαν πολύ και η σεμνή τελετή –ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια ειρηνική επίλυση ενός πολέμου που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους και έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα στη νεότερη ιστορία– έλαβε γρήγορα τέλος.

Αλλά και στην κατ’ ιδίαν σαραντάλεπτη συνάντηση που είχαν οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από την ευρύτερη συνάντηση, δεν βγήκε κανένας λευκός καπνός.

Οπως είπε μάλιστα ο Κέρι στους δημοσιογράφους, «υπήρξαν στιγμές που χαρακτηρίστηκαν από ένταση», ενώ ένας Δυτικός διπλωμάτης τόνισε –ανώνυμα– ότι «η συνάντηση έμοιαζε να μην έχει προετοιμαστεί επαρκώς», «οι στόχοι της ήταν αόριστοι» και «ο κατάλογος των συμμετεχόντων αποσαφηνίστηκε την τελευταία στιγμή»...
Διχασμένο Βερολίνο

Η Ευρώπη δεν εκπροσωπήθηκε καν στη Λωζάννη, αλλά αρκετοί από τους παρισταμένους ταξίδεψαν χτες στο Λονδίνο, όπου οι υπουργοί ευρωπαϊκών και αραβικών «χωρών με παραπλήσιες απόψεις» συναντήθηκαν για να συζητήσουν το Συριακό.

Εκεί, όπως προέκυψε, ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν χωρίς πολλά πολλά ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ακόμη σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο –απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον– να καταφέρνουν να πείσουν τους λοιπούς Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, να πράξουν το ίδιο.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine», η Ανγκελα Μέρκελ «ζυγίζει» μεν την κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του ρόλου της στη Συρία και την Ουκρανία, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά ανησυχεί ότι το καυτό αυτό θέμα θα διχάσει ακόμη περισσότερο την Ενωση, αλλά και τον γερμανικό «Μεγάλο Συνασπισμό», καθώς η ηγεσία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος διαφωνεί κάθετα με κάθε συζήτηση για νέες κυρώσεις.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στις πολυτελείς αίθουσες της Εσπερίας, στο μισογκρεμισμένο ανατολικό Χαλέπι οι συριακές δυνάμεις έχουν περάσει στην τελευταία, πιο αιματηρή φάση των επιχειρήσεων για την κατάληψη των τελευταίων ανταρτοκρατούμενων συνοικιών, που περιλαμβάνει σκληρές οδομαχίες μέσα σε υπονόμους και χαλάσματα, στα διαλείμματα των ασταμάτητων αεροπορικών και από ξηράς βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις 22 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση των κυβερνητικών, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 370 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, ενώ στις πολιορκούμενες συνοικίες φέρονται να παραμένουν περίπου 8.000 αντάρτες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα εξαντλούνται στο ανατολικό Χαλέπι και στις αρχές του επόμενου μήνα «δεν θα υπάρχει τίποτα για να διανεμηθεί» – αν και η αντίσταση των ανταρτών δύσκολα θα κρατήσει ως τότε.
Υπερόπλα

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, Μόσχα και Δαμασκός είναι φανερό πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω μέχρι να τελειώσουν την «παρτίδα».

Χτες, σε μια κίνηση με τεράστια γεωπολιτική σημασία, η Ρωσία ανακοίνωσε πως στέλνει το μοναδικό της πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», μαζί με τα συνοδευτικά του πυραυλοφόρα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια από τη θάλασσα του Μπάρεντς στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη ναυτική βάση της Ταρτούς, στις συριακές ακτές.

Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα, ανάμεσά τους καταδιωκτικά SU-33, MiG-29 και ελικόπτερα Ka-53K, και ο ερχομός του στη μεσογειακή «γειτονιά μας» αλλάζει άρδην τις στρατιωτικές ισορροπίες, σε μια συγκυρία υψηλής έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, που θυμίζει πλέον μέρες του 1962...

Τι μπορεί να κάνει τώρα η Δύση για να σταματήσει τον Ασαντ; Λίγα πράγματα.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χτες συνάντηση με τους στρατιωτικούς συμβούλους του, αλλά, όπως ξεκαθαρίστηκε αμέσως, «δεν εξετάζεται η έναρξη πληγμάτων εναντίον του στρατού» του Ασαντ, ούτε η χορήγηση νέων εξελιγμένων όπλων στους αντάρτες.

Ετσι, το μόνο που μένει στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τους «ατλαντιστές» συμμάχους τους στην Ευρώπη είναι οι νέες κυρώσεις, που προφανώς δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη ρωσική στρατηγική.
Τουρκικό παιχνίδι

Αντί επιλόγου, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται προς ίδιον όφελος τη φαγωμάρα των υπόλοιπων παικτών, αλλά και τη διαφαινόμενη αδυναμία των τζιχαντιστών του «Ι.Κ.» να επιδείξουν τον συνήθη φανατισμό τους ενάντια στα «ομόδοξα» (σουνιτικά) στρατεύματά της.

Χτες οι μαχητές του «Χαλιφάτου» εγκατέλειψαν ουσιαστικά αμαχητί την κωμόπολη Νταμπίκ, έναν τόπο με μεγάλη συμβολική αξία για τους σουνίτες, στους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες, έπειτα από σύντομο βομβαρδισμό: από το Νταμπίκ υποτίθεται πως θα ξεκινήσει, σύμφωνα με την προφορική παράδοση των σουνιτών, η τελική μάχη των πιστών κατά των σταυροφόρων που θα πυροδοτήσει την Αποκάλυψη, γι’ αυτό και το περιοδικό του «Ι.Κ.» και βασικό εργαλείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών ονομάζεται «Νταμπίκ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου