Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ερντογάν: Η Τουρκία θα πάρει μέρος στην επιχείρηση εναντίον του ISIS

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει στην επιχείρηση που σχεδιάζεται από τις δυνάμεις του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης και θα εφαρμόσει ένα «σχέδιο Β», αν δεν περιληφθεί στην επιχείρηση αυτή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο που μεταδόθηκε ζωντανά, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα κάνει γνωστή στους διεθνείς εταίρους της μέσα στις επόμενες ημέρες την επιθυμία της να πάρει μέρος στην επιχείρηση του συνασπισμού.
Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει μια εναλλακτική στρατηγική.
Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια σφοδρή διένεξη με το Ιράκ όσον αφορά το ποιος θα πρέπει να συμμετάσχει στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που αναμένεται να αρχίσει αυτόν τον μήνα. Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι η χρησιμοποίηση σιιτικών πολιτοφυλακών, στις οποίες έχει βασιστεί στο παρελθόν ο ιρακινός στρατός, θα προκαλέσει διαθρησκευτική αναταραχή καθώς και ένα κύμα προσφύγων. Αντιτίθεται επίσης σε ενδεχόμενο ρόλο των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου