Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Βίντεο-σοκ του BBC για τα βασανιστήρια στην Τουρκία από τον Ερντογάν

Τα βασανιστήρια στην Τουρκία του Ερντογάν περιγράφει με φρικιαστικές λεπτομέρειες η δικηγόρος ενός θύματος των αυθαιρεσιών του «Σουλτάνου» σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, παρέχοντας μάλιστα ως απόδειξη και ένα βίντεο που δείχνει την κακοποίηση που είχε υποστεί ο πελάτης της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Δείχνοντας στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου το βίντεο με το ματωμένο πρόσωπο του πελάτη της, η δικηγόρος Selcen Bayun παίρνει βαθιά ανάσα. Αν και έχει δει δεκάδες φορές το σοκαριστικό υλικό, το θέαμα εξακολουθεί να είναι επώδυνο για εκείνη.
«Αυτός είναι πελάτης μου», λέει, δείχνονταν τον άνδρα με το τραύμα στο κεφάλι. «Εκείνος και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Τους χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο και τους ανάγκαζαν να μένουν γονατισμένοι στην καυτή άσφαλτο, με αποτέλεσμα να έχουν εγκαύματα στα πόδια τους. Είδα έναν αστυνομικό να σφίγγει τον λαιμό ενός άλλου πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης».
Οι άνδρες στο βίντεο είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Πρόκειται για αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν την βουλή και άλλα κρατικά κτίρια στην Τουρκία, αλλά και ότι είχαν δώσει εντολές στους άνδρας στα τανκς να ανοίξουν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, από την απόπειρα πραξικοπήματος έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 265 άνθρωποι, ενώ κατόπιν ακολούθησαν οι μεγαλύτερες διώξεις στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, με πάνω από 125.000 ανθρώπους να απολύονται ή να τίθενται σε διαθεσιμότητα και σχεδόν 40.000 να συλλαμβάνονται με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τον αυτοεξόριστο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος κατά τον Ερντογάν.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του για τις καταγγελίες σχετικά με βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες, το BBC κατέγραψε πραγματικά σοκαριστικές μαρτυρίες. «Οι συλληφθέντες είχαν σπασμένα πλευρά από το ξύλο, πληγές στους καρπούς από τις χειροπέδες τις οποίες επί μέρες ολόκληρες και κατάγματα στο κεφάλι», αναφέρει η Selcen Bayun, επισημαίνοντας ότι λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας στην Τουρκία δεν της επιτρέπεται να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τους πελάτες της, οι οποίοι φοβούνται να αποκαλύψουν περισσότερα για τα βασανιστήριά τους μπροστά στους φρουρούς.
Το βίντεο που δείχνει η Selcen, και το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δείχνει τους συλληφθέντες με σπασμένες μύτες και με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε online δείχνει αιμόφυρτους στρατιώτες να δέχονται κλωτσιές στο πρόσωπο από έναν αστυνομικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον BBC, το καθεστώς του Ερντογάν φαίνεται πως δεν κάνει διακρίσεις σχετικά το ποιοι υφίστανται βασανιστήρια στα κρατητήρια που παραμένουν έγκλειστοι μέχρι τη δίκη τους. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, υπάρχουν πολλές ακόμη μαρτυρίες για κακοποίηση, όχι μόνο από τους πραξικοπηματίες αλλά και ανθρώπους που κατηγορούνται ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές πράξεις», όπως Κούρδους και πολίτες αριστερών πεποιθήσεων.
kamil
Ο Kamil Uluc συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε για σχέσεις με το PKK. Το διάστημα της κράτησή τους, παρέμεινε στα αστυνομικά τμήματα του Εσενλέρ και του Βατάν όπου ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε φρικτά. Αρχικά, όπως καταγγέλλει, του έβαλαν την κάννη ενός όπλου στο στόμα προκειμένου να τον αναγκάσουν να ομολογήσει. Στην συνέχεια, δεν τον άφησαν να πάει στην τουαλέτα έτσι ώστε να αναγκαστεί να κάνει την ανάγκη του πάνω του και να τον εξευτελίσουν. «Είχαν φωτογραφίες τουλάχιστον 200 ανθρώπων και μας έλεγαν να πούμε ότι ήταν μέλη του PKK. Όταν αρνήθηκα, ξεκίνησαν τα βασανιστήρια. Έδεναν βάρη στους όρχεις μας. Ακόμα νιώθω πόνο σε αυτήν την περιοχή. Μετά μας έριχναν νερό και συνέχιζαν να μας χτυπάνε. Τελικά μας πήγαν στο νοσοκομείο αλλά διέταξαν τους γιατρούς να μην καταγράψουν τίποτα…».
Η περιγραφή του άτυχου άνδρα γίνεται ολοένα και πιο φρικιαστική: «»Αν δεν μιλήσεις θα φέρουμε τη γυναίκα σου και θα την βιάσουμε μπροστά στα μάτια σου», μου είπαν. «Στην συνέχεια με οδήγησαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να με σοδομίσουν με ένα γκλομπ. Δεν τα κατάφεραν και τελικά έφυγαν. Ίσως κάποτε ξεχάσω τα άλλα βασανιστήρια αλλά τον βιασμό δεν θα τον ξεχάσω ποτέ, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το BBC έχει στην κατοχή του την ιατρική αναφορά για άλλους δυο άνδρες που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τις αρχές.
Από τα βασανιστήρια δεν γλιτώνουν όμως ούτε πολιτικοί αντίπαλοι. Όταν συνελήφθησαν οι αρχηγοί και οι βουλευτές του κόμματος HDP, το οποίο υποστηρίζει τις κουρδικές θέσεις, ο Cihad Saatcioglu, γιος ενός βουλευτή, τέθηκε υπό κράτηση. Ο ξυλοδαρμός που υπέστη ήταν τόσο σοβαρός ώστε χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο, αναφέρει το BBC.
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου