Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη του Κούρδου ηγέτη Ντεμιρτάς – Τον κρατάνε στην Ανδριανούπολη

Ξεκίνησε την Παρασκευή στην Τουρκία η δίκη του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενώ παράλληλα η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμα Κούρδους δημάρχους στην επαρχία Μαρντίν.

Ο Ντεμιρτάς κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας από τις αρχές Νοεμβρίου στην επαρχία της Ανδριανούπολης, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ δικάζεται στην κουρδική πόλη Μαρντίν και παρακολουθεί τη δική του μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Οι νομοθετικές εξουσίες μου και η εκπροσώπηση της θέλησης του λαού μου αφαιρέθηκαν με τη βία», δήλωσε ο Ντεμιρτάς στο δικαστήριο, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πίσω από τα σίδερα εκτός από τον Ντεμιράς βρίσκονται η συμπρόεδρος του HDPΦιγκέν Γιουκσέκνταγ και ακόμα οχτώ βουλευτές του κόμματος που κρατούνται εδώ και τρεις εβδομάδες.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντεμιρτάς είναι για τα εγκλήματα «ανοιχτής προσβολής της τουρκικότητας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Κοινοβουλίου, του στρατού και της αστυνομίας του κράτους» και βασίζονται σε μια ομιλία του τον Φεβρουάριο του 2016 όπου άσκησε κριτική στον τότε πρωθυπουργό Νταβούτογλου σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κυρίως κουρδική πόλη Τσίζρε της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Θα αντισταθούμε στον φασισμό σας. Έι, Νταβούτογλου, δεν θα δεις το φως της ημέρας. Τα παλάτια σας θα σωριαστούν. Η ιστορία θα σε καταγράψει ως τον τύραννο πρωθυπουργό», είχε πει τότε ο Ντεμιρτάς.

Βεβαίως ο Νταβούτογλου αποτελεί παρελθόν από τον Μάιο του 2016 όταν έπεσε στη δυσμένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και πρόεδρος του ισλαμιστικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Μεταξύ των μηνών 2015-2016 η πόλη Τσίζρε μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ Κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού. 100 πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο στις 7 Φεβρουαρίου 2016 όταν θάφτηκαν ζωντανοί μέσα σε ένα υπόγειο που είχαν καταφύγει για να προστατευθούν από τις μάχες. Το κτίριο που τους καταπλάκωσε κατέρρευσε ύστερα από τουρκικά πυρά.

Οι δικηγόροι του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη ήταν παρόντες τόσο στο δικαστήριο στη Μαρντίν όσο και στη φυλακή στην Ανδριανούπολη. Ο Ντεμιρτάς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και απαίτησε την άμεση αποφυλάκισή του ως επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε τους δημάρχους του δήμου Κιζίλτεπέ, στη Μαρντίν, Λεϊλά Σαλμάν και Ισμαήλ Ασί.

Οι συλλήψεις Σαλμάν και Ασί ακολούθησαν τη σύλληψη την Πέμπτη του δημάρχου της Μαρντίν Αχμέτ Τουρκ, που είχε εκλεγεί με ποσοστό 60% στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης το 2014.
http://www.tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου