Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Διαμαρτυρία στρατιωτικών στις Βρυξέλλες για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησής

Στο Βέλγιο οι στρατιωτικοί βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς!
soldiers_policeΑρκετές χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στρατιωτικοί και συγγενείς τους, διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας για την αποστρατεία τους. 
Οι διαδηλωτές ήταν 8.000, σύμφωνα με την αστυνομία ή 10.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.
Στο Βέλγιο υπάρχουν 30.000 στρατιωτικοί. Ο Φιλίπ Σιόν, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του συνδικάτου του στρατιωτικού προσωπικού CGPM, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι στρατιωτικοί διαφωνούν πλήρως με την πρόταση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ στο κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου.
Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από τα 56 χρόνια που είναι σήμερα στα 63. Το μέτρο αυτό παρουσιάζεται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση ως «χρήσιμο και αναγκαίο».

Καθώς οι στρατιωτικοί απαγορεύεται να απεργούν και να διαδηλώνουν, παρά μόνο αν βρίσκονται σε άδεια, η διαδήλωση οργανώθηκε σήμερα που είναι αργία για το Βέλγιο, καθώς η 15η Νοεμβρίου είναι η Γιορτή του Βασιλιά. Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο ύψος του δρόμου όπου βρίσκεται το υπουργείο Άμυνας, ορισμένοι από αυτούς εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Μεταξύ άλλων, οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν και λεμόνια, το σύμβολο της διαδήλωσης επειδή «η στυμμένη λεμονόκουπα παραπέμπει στον στρατιωτικό που τον στύβουν για να βγάλουν και την τελευταία σταγόνα», εξήγησε ο Σιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου