Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

"Θάτσερ της Γαλλίας" αποκαλούν στη Γαλλία τον Φιγιόν-Αντίπαλος της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές

Toν αποκαλούν "Θάτσερ της Γαλλίας" για τον έκδηλο θαυμασμό του προς την "Σιδηρά Κυρία" της Βρετανίας και την πρόθεση του να σταθεί απέναντι από τα εργατικά σωματία με σκληρότητα, οΦρανσουά Φιγιόν νικητής στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου της κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν σήμερα κέρδισε τον Αλέν Ζιπέ, ενώ στον πρώτο γύρο είχε βγάλει εκτός διεκδίκησης τον Νικολά Σαρκοζί, το πρώην "αφεντικό " του. 
Ο Φιγιόν ήταν πρωθυπουργός του Σαρκοζί την περίοδο 2007-2012. 
Τώρα αναμένεται, όπως όλα δείχνουν να αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.
Πρωτοσέλιδο της Liberation με τον Φιγιόν ως άλλη Θάτσερ
Ο 62χρονος δικηγόρος μεγάλωσε σε ένα αυστηρά καθολικό σπίτι στην Σαρτ της δυτικης Γαλλίας με πατέρα συμβολαιογράφo και μητέρα καθηγήτρια ιστορίας, Στα 27 του εξελέγη δήμαρχος της πόλης Σαμπλ και από εκεί συνέχισε τον δρόμο του μέχρι το 2007 να γίνει ο ήπιος πρωθυπουργός του Σαρκοζί. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η ρποσωπικότητα του Σαρκοζί ήταν τόσο έντονη που κανείς δεν γνώριζε ποιός είναι ο Φιγιόν.

Το ίδιο υποστηρίζει και η Ορελιέν Μοντόν καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας της Γαλλίας στο πανεπιστήμιο του Μπαθ. "Αυτό που το λείπει είναι το χάρισμα", τονίζει και προσθέτει: "Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε πως θα ήταν ο Σαρκοζί ή ο Ζιπέ που θα αντιμετωπίζουν την Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. Πέσαμε έξω".

Ο Φιγιόν είναι παντρεμένος με την Ουαλή Πενέλοπι και έχουν πέντε παιδιά. Ζουν σε ένα κάστρο του 12ου αιώνα κοντά στο μέρος που μεγάλωσε. Λατρεύει τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και μάλιστα έχει εμφανιστεί στο γαλλικό Top Gear.

Αναλυτές θεωρούν ότι πως αυτό που έκανε τον Φιγιόν να κερδίσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους ήταν η πολύ καλή του εμφάνιση στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και ο τρόπος που αντιμετωπίσει την απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου