Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η Γερμανία φοβάται Ρωσία και Τραμπ και ετοιμάζει την Ε.Ε. για πόλεμο! – Αντίθετη η Βρετανία

Παιχνίδια πολέμου από τη Γερμανία, που θέλει να ενισχύσει τους στρατούς των χωρών της Ε.Ε., με την δικαιολογία μιας ενδεχόμενης επίθεσης στην Ευρώπη από μέρους της Ρωσίας(!), αλλά και με την αιτιολογία της καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, σχέδιο που βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα Πέμπτη τη Βρετανία να σταματήσει να εμποδίζει κινήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η στρατιωτική ενίσχυση είναι και αναγκαία και επείγουσα για την αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργούνται για την ΕΕ.
«Η πιο σθεναρή αντίσταση προέρχεται από τους Βρετανούς», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Και όσον αφορά αυτό ζητάμε αμεροληψία: όποια χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ δεν πρέπει να εμποδίζει το καραβάνι στα τελευταία του μέτρα».

Η Βρετανία, όπου οι πολίτες τάχθηκαν στο δημοψήφισμα του Ιουνίου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έχει εκφράσει ανησυχίες, όπως και η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, πως οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το NATO.

Η φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η Γερμανία θεωρεί τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμμαχία ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά πρόσθεσε ότι έχει καταστεί πλέον σαφές πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να «εξισορροπούν αυτόματα την ευρωπαϊκή παθητικότητα» στο εξής.

Κατά τη συντηρητική γερμανίδα πολιτικό, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη, η οποία όπως έκρινε πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της και να εντείνει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση απειλών όπως ηισλαμιστική τρομοκρατία ή η αμφισβήτηση συνόρων από τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ο πιο σημαντικός και πιο στενός εταίρος μας, αλλά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να αντλούμε τη δύναμή μας από την Αμερική και τη βούλησή της να είναι παρούσα σε διεθνές επίπεδο ή να μην είναι», ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να διαμορφώνει τις εξελίξεις ή να είναι πιόνι», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε πει ότι ως πρόεδρος δεν θα σπεύσει να προσφέρει βοήθεια σε χώρες οι οποίες δεν κάνουν επαρκείς δαπάνες για την άμυνα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δόγμα της συλλογικής άμυνας (σ.σ. το άρθρο 5), στο οποίο στηρίζεται το NATO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου