Η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία δεν θ΄ αφήσει ανεπηρέαστη την ΜΙΤ, η οποία δέχτηκε σκληρότατη κριτική για την αδυναμία (;) της να προβλέψει την εξέλιξη.
Το Al-Monitor.com δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ για τις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στην ΜΙΤ. Οι πληροφορίες όπως αναφέρει το ρεπορτάζ προέρχονται μέσα από την τουρκική μυστική υπηρεσία.
• Μέχρι τώρα η ΜΙΤ ήταν χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα. Τώρα θα έχει έξι. Όλα θα ελέγχονται από πολιτικό προϊστάμενο.
• Ποιες θα είναι οι ευθύνες των δύο νέων τμημάτων; Το ένα θα αναλάβει τον συντονισμό με τους υπόλοιπους κρατικούς θεσμούς. Το δεύτερο έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε ελεύθερη μετάφραση θα είναι το “τμήμα ειδικών αποστολών”. Όπως αναφέρει το Al-Monitor στο ρεπορτάζ του με την τουρκική εμπλοκή σε Συρία και Ιράκ να επεκτέινεται, όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα κάνει αυτό το “τμήμα ειδικών αποστολών”.
• Οι υπόλοιποι τέσσερις κλάδοι που θα ελέγχονται ο καθένας από ξεχωριστό πολιτικό προϊστάμενο, έχουν να κάνουν με τις πληροφορίες ασφαλείας, στρατηγικές πληροφορίες, πληροφορίες και διαδίκτυο και την εσωτερική διοικητική λειτουργία της ΜΙΤ. Ο τελευταίος κλάδος είναι και ο μόνος που δεν έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες.
• Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον κλάδο στρατηγικών πληροφοριών γιατί αυτός θα διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες από το εξωτερικό.
• Ο κλάδος “ειδικών αποστολών” θα έχει στην ευθύνη του και “παραστρατιωτικές επιχειρήσεις”
• Ο κλάδος που έχει να κάνει με τις πληροφορίες από το διαδίκτυο και τον κυβερνοπόλεμο ανατίθεται στην ευθύνη του Cemalettin Celik, ο οποίος πριν μερικές μέρες ήταν στην Αθήνα και μας έκανε …μάθημα για τη Θράκη και τα τζαμιά που πρέπει να φτιάξουμε. Η φιλοδοξία που υπάρχει είναι αυτός ο κλάδος να “μοιάσει” όσο το δυνατόν περισσότερο στην αμερικανική CIA!
• Ένας ακόμη Celik, ο Yavuz Celik (σ.σ πρόκειται απλά για συνωνυμία) αναλαμβάνει επίσης κομβικό ρόλο στην ΜΙΤ. Θα αναλάβει τις “διοικητικές υπηρεσίες” που υποθέτουμε ότι θα…παρακολουθούν όλους τους άλλους εντός ΜΙΤ.
Μια αξιοπρόσεκτη διαπίστωση είναι ότι ο διοικητής της ΜΙΤ Χ. Φιντάν ενώ είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω της αποτυχίας να ενημερώσει εγκαίρως για το πραξικόπημα, φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να πείσει το καθεστώς Ερντογάν ότι επρόκειτο για “άτυχη στιγμή” κι όχι για κάτι ύποπτο.
Το Al-Monitor συμπεραίνει ότι η νέα δομή της ΜΙΤ δείχνει ότι θα έχει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στη Συρία και στο Ιράκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου