Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΗΧΗΤΙΚΟ-Αλ. Κούτσης: Η Τουρκία πέτυχε ήδη το στόχο της σε Μοσούλη και Χαλέπι - οι Κούρδοι χάνουν την ελπίδα για ανεξάρτητο κράτος


Η Άγκυρα συμμετέχει πλέον στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την Μοσούλη, όπως και για το Χαλέπι, την ώρα που οι Κούρδοι βλέπουν να χάνεται η προοπτική ανεξάρτητου κράτους, εκτίμησε ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών Αλέξανδρος Κούτσης μιλώντας 
Στο Κόκκινο και τον Γ.Τραπεζιώτη.
Η Τουρκία έχει πετύχει στη Μοσούλη κάτι που επιδίωξε από καιρό, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις τόσο για την συγκεκριμένη περιοχή όσο και για το Χαλέπι. Και οι δύο περιοχές ήταν κάποτε σημαντικές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τόσο η Μοσούλη όσο και η Αντιόχεια.

Επιδίωξη των Τούρκων είναι να τις διατηρήσει υπό το δικό της έλεγχο, αν όχι με πλήρη κυριαρχία, τουλάχιστον αναλαμβάνοντας ένα ρόλο εγγυητή.

Με μία τέτοια σχέση, όπου η Αγκυρα θα είναι εγγυητής για την κυριαρχία Συρίας και Ιράκ σε αυτές τις περιοχές, στην πράξη θα μπει τέλος στις προσπάθειες των Κούρδων να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος. Ακόμη και αν οι Κούρδοι έχουν αυτονομία, όπως συμβαίνει ήδη στο Ιράκ και συνταγματικά, δεν θα μπορέσουν να αποσχιστούν. Με μία τέτοια δομή, θα μπορούσε κανείς στο μέλλον να δει παροχή αυτονομίας και στους Κούρδους της τουρκικής Επικράτειας.

Η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους αποκλείεται σαφώς λόγω της απροθυμίας της Βαγδάτης να χάσει την κυριαρχία της στην πλουσιότατη σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή, αλλά και της αντίστοιχης απροθυμίας του Ιράν.

Η Τεχεράνη υπό τις παρούσες συνθήκες έχει δημιουργήσει μία «γέφυρα» με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο μέσω Ιράκ και Συρίας και δεν θα ήθελε να δει στο χώρο αυτό να προκύπτει ένα κουρδικό κράτος που να τη διακόπτει.

Ο κ.Κούτσης σημείωσε ότι η Αγκυρα φαίνεται να έχει το πάνω χέρι, καθώς οι ΗΠΑ είναι σε αμηχανία, αφενός λόγω των εκλογών, αφετέρου επειδή έχουν αποξενωθεί από τα κράτη της περιοχής με την επιλογή τους να στηρίζουν το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που άσχετα με τον μετασχηματισμό του παραμένει παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ετσι, η Ουάσιγκτον δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο, όπως εκτίμησε.

Οι Αμερικανοί προς το παρόν «φρενάρουν» επιχειρησιακά την τουρκική πλευρά, προκειμένου η Μοσούλη να απελευθερωθεί από ιρακινά στρατεύματα, αν και σε επίπεδο δηλώσεων υποστηρίζουν μία εμπλοκή της Άγκυρας.

Η στήριξη στην κεντρική ιρακινή στρατιωτική μηχανή γίνεται και υπό το φόβο ότι εάν εμπλακούν παραστρατιωτικές σιιτικές μονάδες που υποστηρίζει το Ιράν, είναι πιθανό να ακολουθήσει σφαγή σουνιτικών πληθυσμών στη Μοσούλη. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχονται το ρόλο του Ερντογάν ως προστάτη των σουνιτών της Μοσούλης και όχι μόνο.

Ο κ.Κούτσης τέλος εκτίμησε ότι άσχετα με την μάχη για την Μοσούλη, το ISIS δεν θα καταρρεύσει, καθώς οι τζιχαντιστές θα συσπειρωθούν προς τη Ράκκα, την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου.

Το πιθανότερο είναι να συνεχιστούυν οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ, τη Συρία, αλλά και σε στόχους σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως είπε.

Ακούστε:
00:00

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου