Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Στο εντυπωσιακό ύψος των 33,6 δις δολαρίων ΗΠΑ (30,7 δις ευρώ) έφθασαν οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε φιλικές και συμμαχικές χώρες για το οικονομικό έτος 2016 με βάση τα στατιστικά στοιχεία που αποδεσμεύθηκαν από την υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA: Defense Security Cooperation Agency).

Συγκεκριμένα, η DSCA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πωλήσεις ύψους 2,9 δις δολαρίων ΗΠΑ (2,65 δις ευρώ) στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων (FMF: Foreign Military Financing), 5 δις δολαρίων ΗΠΑ (4,57 δις ευρώ) στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης δυνατοτήτων εταίρων (Building Partner Capability) και 25,7 δις δολαρίων ΗΠΑ (23,51 δις ευρώ) στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικών πωλήσεων (FMS: Foreign Military Sales).

Μεταξύ των πωλήσεων που εγκρίθηκαν το 2016, περιλαμβάνονται η αξίας 785 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (718 εκατ. ευρώ) πώληση αεροπορικών όπλων (όπως οι κατευθυνόμενες βόμβες GBU-10) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αξίας 1,2 δις δολαρίων ΗΠΑ (1,1 δις ευρώ) κατευθυνόμενων βλημάτων αέρος – αέρος AIM-120D AMRAAM και η ύψους 1,15 δις δολαρίων ΗΠΑ (1.05 δις ευρώ) αρμάτων μάχης M1A2S Abrams και αρμάτων περισυλλογής M88A1/-A2 στη Σαουδική Αραβία.

Όμως, παρά το εντυπωσιακό ύψος τους, οι εξαγωγές αμερικανικών όπλων κατά το οικονομικό έτος 2016 υπολείπονται κατά 13 δις δολάρια ΗΠΑ (11,89 δις ευρώ) σε σχέση με το 2015, που απετέλεσε το έτος – ρεκόρ. Πάντως ο επικεφαλής της DSCA αντιναύαρχος Joseph Rixey δήλωσε ότι το ύψος των εξαγωγών δεν αποτελεί βαρόμετρο της επιτυχίας της υπηρεσίας που προΐσταται ούτε αντιμετωπίζεται ως στόχος που απαιτείται να επιτευχθεί.

Μάλιστα, για παράδειγμα ότι εάν οι εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενες πωλήσεις μαχητικών στο Κουβέιτ, το Κατάρ και το Μπαχρέιν είχαν εγκριθεί εντός του οικονομικού έτους 2016 τότε η αξία των πωλήσεων θα ήταν μεγαλύτερη αυτών του οικονομικού έτους 2015.

«Δεν αντιμετωπίζουμε τις [εξαγωγικές] πωλήσεις ως σημείο αναφοράς το οποίο προσπαθούμε να επιτύχουμε. Δεν είναι το ύψος τους αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε. Στην πραγματικότητα οι πωλήσεις αποτελούν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι είδους ανθρώπινο δυναμικό πρόκειται να χρειαστούμε για να τις υλοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου