Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΣΤΟ ΚΕΕΜ ΣΠΑΡΤΗΣ

            17 Νοέμβρη 2016. Άλλη μια μέρα ξημερώνει στη Σπάρτη. 
Για την ακρίβεια, ο ήλιος δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του πάνω από τον επιβλητικό όγκο του Ταύγετου, αλλά οι πρωινές δραστηριότητες των φαντάρων στο ΚΕΕΜ έχουν ήδη ξεκινήσει. 05:30. 
Οι πρώτοι στρατιώτες που ξυπνούν, σκουντάνε τους διπλανούς τους που κοιμούνται ακόμη. 
Μέχρι τις έξι είναι όλοι στο πόδι. 
Πλύσιμο, ξύρισμα, γυάλισμα στις αρβύλες και σε είκοσι λεπτά όλοι κάτω για πρόγευμα. 
Κινήσεις γρήγορες, σχεδόν βιαστικές. 
Όλοι δείχνουν να βιάζονται σα να θέλουν να προλάβουν ένα λεωφορείο ή μια αγχωτική προθεσμία. 
Το πρωινό γεύμα ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ακολουθεί στοίχιση του λόχου. Με προστάγματα που είναι περισσότερο ταιριαστά σε βοσκό που καθοδηγεί κοπάδι προβάτων, ο διμοιρίτης οδηγεί το σύνολο των στρατιωτών με τη σειρά πρώτα για τις καθιερωμένες καθαριότητες του κτηρίου και των γύρω χώρων και έπειτα για γυμναστική. Ο ανθυπολοχαγός της διμοιρίας δίνει το παράδειγμα και οι φαντάροι ακολουθούν. Τρέξιμο, διατάσεις κάμψεις. Σήμερα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Σήμερα δε θα δούμε πόσο γυμνασμένος είναι αυτός σε αντίθεση με εμάς!

            Επιστροφή στο χώρο συγκέντρωσης του λόχου. Περιμένω όρθιος να τελειώσει η αναφορά και αισθάνομαι μια νευρικότητα. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που περνάω τη μέρα επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου σε ένα περιβάλλον τόσο αντίθετο με τη σημασία αυτής της ημέρας. Πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται πώς να αντιμετωπίζουν οι σύγχροινοι αξιωματικοί του στρατού αυτή την επέτειο. Και ξαφνικά, η έκπληξη. Ο υπολοχαγός – διοικητής του 1ου λόχου – ρωτάει το συγκεντρωμένο πλήθος τι γνωρίζει για τη σημασία της 17ης Νοέμβρη. Ωχ, σκέφτομαι, τώρα θα αρχίσει να μας λέει πόσο λάθος ήταν η εξέγερση και τι ωραία που ήταν την περίοδο της επταετίας! Αντιθέτως, μας τόνισε την αξία της ενέργειας των φοιτητών και πώς αυτή επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Εξήρε την έννοια της δημοκρατίας και την αναφέρθηκε στην ανάγκη για ελευθερία, ισότητα και ισονομία.


Τότε το συνειδητοποίησα. Δεν υπάρχει “καλός” και “κακός” στρατός. Υπάρχουν καλοί και κακοί αξιωματικοί. Βλέποντας ένα νέο άνθρωπο που προσπαθεί να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του λόχου με τα λιγοστά μέσα που έχει στη διάθεσή του, να εμπνεύσει τους νέους φαντάρους με πρότυπο το δικό του ήθος και τη δική του υγιή νοοτροπία. Αυτή την εικόνα θέλουμε να βλέπουμε στα στρατόπεδα της Ελλάδας, αυτούς τους ανθρώπους να τα διοικούν.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΜ ΣΠΑΡΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου