Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Πως οδηγούνται στρατιωτικοί σε απόγνωση; Μια αποκαλυπτική καταγγελία από νησί του Αιγαίου

Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, δεν είναι τα μοναδικά που επιβαρύνουν την ψυχολογία και το ηθικό τους. 
Ο παραλογισμός με τον οποίο πολλές φορές αντιμετωπίζονται για τα προφανή, κάνει την καθημερινότητά τους αφόρητη. Κι επειδή ζούμε μια περίοδο κατά την οποία ψάχνουμε να βρούμε τι οδηγεί στελέχη των ΕΔ ακόμη και σε τραγικές πράξεις, θα είναι καλό όλοι όσοι ασκούν διοίκηση, έχουν υπό την ευθύνη τους ανθρώπους και λαμβάνουν αποφάσεις να έχουν αδιάκοπη επαφή με τη λογική.
Η καταγγελία που έφθασε στο Militaire.gr από νησί του ανατολικού Αιγαίου ενδεικτική της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν στελέχη των ΕΔ.


Αντιγράφουμε τα περιστατικά:

• Αξιωματικος που υπηρετει στο νησί του ανατολικού Αιγαίου στις 25-9-15 διατιθεται με διαταγή από το ΓΕΣ για ένα μήνα σε μονάδα του νησιού. 

• Στην συνεχεια τον κρατανε στην ιδια μονάδα παράνομα –χωρίς διαταγή από τον ΑΝΥΕΘΑ που έχει το σχετικό δικαίωμα- εως τον Μαιο του 2016. Δεν του δόθηκε φύλλο μετάβασης για γυρίσει στην Μονάδα του.

• τον Μάιο 2016 του κάνουν νόμιμη απόσπαση έως 4 μηνες με διαταγή από ΓΕΣ.

• Τον βαθμολογούν με 9 μηνες καθυστέρηση, γεγονός που είναι αντίθετο στις ισχύουσες διατάξεις. Προσφεύγει στον Β’ γνωματεύων και του λένε ότι αρμόδιος για να βαθμολογήσει την προσφυγη του δεν είναι ο ταξίαρχος της περιόδου που αφορά η έκθεση αξιολόγησης και ο οποίος γνωρίζει την υπηρεσιακή του απόδοση, αλλά αρμόδιος είναι ο καινούργιος ταξίαρχος, ο οποίος το υπό αξιολόγηση διάστημα δεν τον είχε ούτε μια μέρα υπό την επίβλεψη του, διότι τότε (ο ταξίαρχος) υπηρετούσε αλλού και επομένως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει την απόδοση του στα καθήκοντα του. 

• Ο Αξιωματικός βγαίνει παραπονούμενος, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να τον βαθμολογήσει ο ταξίαρχος που δεν γνωρίζει την υπηρεσιακή του απόδοση αλλά ότι έπρεπε να τον βαθμολογήσει ο ταξίαρχος που γνωρίζει την υπηρεσιακή του απόδοση. 

• Ο ταξίαρχος που τον βαθμολόγησε θεωρεί ότι ο αξιωματικός στην αναφορά παραπόνων έδειξε ασέβεια και η αναφορά ηταν μη σύντομη και διατάζει τον Διοικητή της μονάδας του Αξιωματικού να του ασκήσει πειθαρχική δίωξη. Ο Διοικητής τελικά δεν τιμωρεί τον Αξιωματικό και τον τιμωρεί ο ταξίαρχος. 

• Όταν έρχεται η ώρα να λήξει η απόσπαση του, η μονάδα στην οποία είναι απεσπασμένος, εκδίδει έγγραφο και λέει ότι δεν τον χρειάζεται να παραμείνει άλλο εκεί και να γυρίσει στην Μονάδα του.

• Η Ταξιαρχία εκδίδει έγγραφο και ζητά να αποφασισθεί αν θα γυρίσει στην Μονάδα του ή αν θα συνεχισθεί η απόσπαση του. Επίσης η Ταξιαρχία στο έγγραφο αυτό αναφέρει ότι το διάστημα που ηταν παράνομα αποσπασμένος, αυτό έγινε με προφορική Διαταγή της ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ, ενώ η ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ αυτό το διαψευδει εγγράφως και αναφέρει ότι δεν είχε αρμοδιότητα να διατάξει κάτι τέτοιο και ότι ποτέ δεν το διέταξε. 

Σημειώστε ότι 2η απόσπαση πριν συμπληρωθεί 1 έτος από την προηγούμενη δεν είναι νόμιμη και επίσης αν πραγματικά ήθελαν να γυρίσει στην μονάδα του, δεν χρειαζόταν να κάνουν τίποτα. Με την λήξη της απόσπασης γυρίζει αυτοδικαίως στην Μονάδα του. 

• Αυτός κάνει αναφορά και ζητάει να γυρίσει στην Μονάδα του με την λήξη της απόσπασης του και συγχρόνως προσφεύγει στον κ. Α/ΓΕΣ με αναφορα παραπόνων επειδή πιστεύει ότι έπρεπε να τον βαθμολογήσει ο ταξίαρχος που γνωρίζει την υπηρεσιακή του απόδοση και όχι ο άλλος που δεν την γνωριζει. 

• Στην συνέχεια και μετά την αναφορά του αξιωματικού, τέλη Αυγούστου 2016 – που ζητά με αναφορά του να γυρίσει στην Μονάδα του και μετά την προσφυγή του ενώπιον του κ. Α/ΓΕΣ- 16/9/2016 έγινε- βγάζουν από το συρτάρι, – την κλήση σε απολογία που του είχαν κάνει από τον Ιούλιο του 2016 και τον τιμωρούν στις 30-9-16, ότι υπέβαλε αναφορα παραπόνων ασαφή που έδειχνε έλλειψη σεβασμού κτλ. Επίσης στις 10-10-16 του επιδίδουν κι άλλη κλήση σε απολογία διότι η αναφορά με την οποία ζητούσε να γυρίσει στην Μονάδα του και να μην μείνει άλλο στην Μονάδα που τον είχαν παράνομα από 25-10-16 εως Μαιο 2016 , δηλαδη 6,5 μήνες περίπου, ήταν ασαφής, μη σύντομη και έδειχνε έλλειψη σεβασμού. 

Στις 12-9-16 γύρισε στην Μονάδα του. 

Τώρα έχουν περάσει 2 μήνες παρά 4 μέρες από τότε που γύρισε στην οργανική του Μονάδα και έφυγε από την μονάδα που υπηρετούσε, αρχικά χωρίς διαταγή του κ. ΑΝΥΕΘΑ και μετα με απόσπαση και ακόμα δεν του έχουν κοινοποιήσει τις βαθμολογίες του. Δύο σχεδόν μήνες μετά. Μην ξεχνάτε ότι την προηγούμενη φορά του κοινοποίησαν τις βαθμολογίες του με 9 μήνες καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο ταξίαρχος και να μπορούν να του λένε μετά δεν θα σε βαθμολογησει ο ταξίαρχος που γνωρίζει την υπηρεσιακή σου απόδοση αλλά αυτός που δεν την γνωριζει. 

Τα παραπάνω που σας γράφω, είναι ένα μικρό τμήμα όσων γεγονότων έχουν λάβει χώρα. Π.Χ τον βαθμολόγησαν στις αρχές του 2016 και ακυρώθηκε η έκθεση αξιολόγησης αυτή, διότι είχε συνταχθεί παράνομα. Έγραφε ότι ηταν 297 ημέρες σε διάθεση ενώ αυτό είναι παράνομο και φυσικά δεν ηταν με Δγη του ΓΕΣ η του κ. ΑΝΥΕΘΑ. Επίσης τον βαθμολόγησε Αξιωματικός που για 297 ημέρες δεν τον είχε υπό τις δγες του και τον βαθμολόγησε για το διάστημα που δεν τον ειχε υπο τις δγες του. Θα μου πείτε τώρα πως γνώριζε την υπηρεσιακή του απόδοση για να τον βαθμολογήσει; Ε λεπτομερειες”.

2 σχόλια:

  1. Στην Σαμο εγιναν ολα αυτα γιατι δεν το λετε; Ο κοσμος το εχει τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικα μιλαμε για διανοιες. Εγω προτεινω να σταματησει ο Αξιωματικος να κανει αναφορες στην Μοναδα του, ετσι δεν θα τρωει εγκαλητηρια για μη συντομες, ασαφεις, αναφορες που δειχνουν ελλειψη σεβασμου αλλα να τα λεει σε εσας να τα δημοσιευεται.

    βεβαια αυτο δεν του εξασφαλιζει οτι δεν θα τρωει εγκαλητηρια για αλλα θεματα. Αλλα τουλαχιστον θα γλιτωσει τα εγκαλητηρια για ασεβια, μη συντομη αναφορα και ασαφειες.

    ΥΓ Μηπως ξερετε βρε παιδια να μου πειτε ποτε ακριβως καταργηθηκε η λογοκρισια; Το 1974 με την πτωση της χουντας, η μηπως νωριτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή