Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αίγυπτος: Διετής καταδίκη για τον πρόεδρο του σωματείου των δημοσιογράφων-ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Δικαστήριο της Αιγύπτου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης δύο ετών στον πρόεδρο του σωματείου των δημοσιογράφων και την ίδια ποινή σε δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τους ότι πρόσφεραν καταφύγιο σε συναδέλφους τους οι οποίοι διώκονται δικαστικά και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Ο Γιεχία Καλάς, ο γενικός γραμματέας του σωματείου Γκαμάλ Αμπντελραχίμ και ο επικεφαλής της επιτροπής ελευθερίας του Τύπου του σωματείου Χαλίντ αλ-Μπάλσι, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 580 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επικεφαλής του σωματείου των δημοσιογράφων προσάγεται σε δίκη από την ίδρυσή του πριν από περίπου 75 χρόνια. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι καταδίκασαν την απόφαση.

Τον Μάιο που οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον των τριών δημοσιογράφων, ο δικηγόρος τους Σαγέντ Αμπού Ζέιντ είχε δηλώσει στο Reuters ότι οι πελάτες του αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και οι οποίες σχετίζονται με έφοδο της αστυνομίας στις 2 Μαϊου στα γραφεία της Αιγυπτιακής Ένωσης Δημοσιογράφων με στόχο τη σύλληψη δύο αντιφρονούντων δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν καταφύγει εκεί για να μη συλληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου