Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές για την ΠΑ! Ο εκσυγχρονισμός των F-16 και το F-35

f-35-e-f-16H αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και η ένταξη στο πρόγραμμα μαχητικών 5ης Γενιάς F-35  είναι ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν άμεσα λόγω της αναποφασιστικότητας και των καθυστερήσεων προηγουμένων  Κυβερνήσεων. Μέσα στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράδοξα, αλλά όπως τα κατάφεραν διαδοχικές κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και υπουργοί οι αποφάσεις που προαναφέραμε δεν είναι δύσκολες, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Έχουμε ήδη καθυστερήσει δραματικά και αυτό είτε μας αρέσει, είτε όχι έχουμε αρχίσει να το εισπράττουμε στην πράξη στο Αιγαίο. Τα κόμματα μπορούν να συνεχίζουν να παίζουν ακόμη το παιχνίδι των εντυπώσεων με ανακοινώσεις στις οποίες παριστάνουν …τον Ρομπέν των Δασών υπέρ των πολιτών. Μόνο που κάποια στιγμή όσοι απέφυγαν να πάρουν αποφάσεις και να λύσουν θέματα για τον εξοπλισμό των ΕΔ θα πρέπει σ΄ αυτούς τους πολίτες να εξηγήσουν πόσο θα πληρώσουν την αναποτελεσματικότητα και την αναποφασιστικότητά τους.
Οι αποφάσεις για το ποιο θα είναι το επόμενο αεροσκάφος της ελληνικής ΠΑ θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να έχουν ληφθεί. Γράψαμε για τις τρεις χαμένες ευκαιρίες.
Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα ΄πρεπε να ΄χει δρομολογηθεί επίσης εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας λόγος ήταν η αναβλητικότητα στην απόφαση για αεροσκάφος 5ης γενιάς.
Όλα αυτά είναι διαπιστώσεις που θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να διερευνηθούν. Τώρα τι γίνεται;
Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα είναι να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 και να διερευνήσει η Ελλάδα την προοπτική ένταξής της στο πρόγραμμα του F-35. Με τι λεφτά είναι το εύλογο ερώτημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν για αγορά αεροσκαφών, εκτός αν οι προσδοκίες για γενναία στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ επαληθευτούν. Αν αυτό δεν συμβεί, η μόνη εφικτή προοπτική που αυτή τη στιγμή έχουμε είναι να ενταχθούμε στην ομάδα χωρών που είναι ενδιαφερόμενες για αγορά F-35 στο μέλλον. Για ποιο λόγο; Όσες χώρες συμμετέχουν σ΄ αυτή, έχουν προνομιακή ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος. Δεν λύνεις το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον το γνωρίζεις. Μ΄ αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα  θα ενημερώνεται για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του F-35 στο ελληνικό αμυντικό περιβάλλον και τις δυνατότητες διασύνδεσής του με υφιστάμενα ελληνικά αμυντικά συστήματα. Παράλληλα βέβαια πρέπει να εξεταστούν πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης και υλοποίησης του προγράμματος  και βέβαια η συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
ΠΗΓΗ:militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου