Κι ενώ στην Ελλάδα πολλοί βάζουν… μαύρες πλερέζες για την απόφαση προμήθειας περισσοτέρων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, τύπου F-35 Lightning II του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin, τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι για μια ακόμη φορά «καθησυχαστικά» (βλ. αγορά χρόνου…), καθώς φαίνεται ότι το γραφείο του Πενταγώνου που ασχολείται με το πρόγραμμα του μαχητικού, ζητά ένα ποσό που εκτιμάται στο μισό δισεκατομμύριο δολάρια, με σκοπό να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.
Η αποκάλυψη έρχεται από Αμερικανούς αξιωματούχους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, με το αίτημα να κατατίθεται κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του Συμβουλίου Αμυντικών Προμηθειών (Defense Acquisition Board), κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση του προγράμματος και των απαιτήσεων επιτυχούς ολοκλήρωσής του.
Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εκταμιευθούν από τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2018, σε μια εποχή που τα Επιτελεία προσπαθούν να αποφύγουν περαιτέρω περικοπές, οι οποίες τα έχουν οδηγήσει στην ανάγκη εγκατάλειψης πολλών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα γκρίνια τόσο στο πεντάγωνο όσο και στο Κογκρέσο.
Εκτιμάται δε, ότι η έγκριση της εκταμίευσης θα είναι το πρώτο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει τον νέο υπουργό Άμυνα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον νεοτεριστή και εστιασμένο στον ρόλο της τεχνολογίας στις στρατιωτικές ισορροπίες, Άστον Κάρτερ.
Πρόκειται για το πιο ακριβό πρόγραμμα στην Ιστορία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αφού εκτιμάται ότι το κόστος για έναν στόλο 2.443 μαχητικών αεροσκαφών, θα ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 379 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές του μαχητικού σε όλο τον κόσμο, η προώθησή του στη διεθνή αγορά έχει κρίσιμη σημασία για τη σταδιακή απόσβεση της κολοσσιαίας επένδυσης.
Ο δε επικεφαλής δοκιμών οπλικών συστημάτων του Πενταγώνου, Μάικλ Γκίλμορ, σύστησε την άμεση «αναδιάρθρωση» (restructuring) του προγράμματος και τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για να πετύχει πλήρη μαχητική ικανότητα το F-35 ως οπλικό σύστημα – πλατφόρμα.
Οι συστάσεις που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του Φρανκ Κένταλ, υφυπουργού Άμυνας αρμοδίου για τις προμήθειες, έγιναν μέσω οχτασέλιδου ενημερωτικού σημειώματος που διέρρευσε στο πρακτορείο Bloomberg. Μπορεί το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίου να μοιάζει μεγάλο, όταν όμως κανείς αναλογιστεί το ποσό της συνολικής επένδυσης, αφενός το ποσό είναι μικρό ως ποσοστό και αφετέρου δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της πλήρους υποστήριξης του προγράμματος ώστε να προσδώσει στους χρήστες τον πολλαπλασιαστή ισχύος που περιμένουν για να εντάξουν στο οπλοστάσιό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου