Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Τελικά τι θα γίνει, θα αγοράσουν Τσίπρας και Καμμένος F35;

Μπορεί ο λαός μας να δυστυχεί, μπορεί με πρόσχημα τη δόση του 1 δις ευρώ να επιχειρούν μια κολοσσιαία ταξική επίθεση επιδιώκοντας να φτάσουν στα τάρταρα μισθούς και συντάξεις, αλλά η προβολή των «εθνικών κινδύνων» είναι ο τρόπος που επιλέγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο πολεμικών εξοπλισμών. Οι θεωρίες περί εξάρτησης και κατοχής αδυνατούν να παρακολουθήσουν την στροφή στην  αμερικανική πολεμική βιομηχανία για την προμήθεια από τη Lockheed Martin δεκάδων πολεμικών αεροσκαφών F35, ανεξάρτητα του χρόνου υλοποίησης. 
Μάλιστα, γυρνώντας την πλάτη στην Ε.Ε., σε μια εποχή που κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας προωθεί την ενοποίηση των τομέων Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, συνακόλουθα και των ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών. 
Προκλητικό δεν είναι μόνο το γιγαντιαίο κόστος, αφού η αγορά ενός F35 υπολογίζεται στα 85-100 εκατ. δολ. (χωρίς να εκτιμάται το κόστος εκπαίδευσης, συντήρησης και εξοπλισμού), αλλά και τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το λέμε ξεκάθαρα, η προμήθεια του συγκεκριμένου πολεμικού αεροσκάφους ή οποιουδήποτε άλλου 5ης γενιάς δεν αποτελεί απάντηση στην «τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό», δεν αποτελεί απάντηση στους τουρκικούς εξοπλισμούς, αλλά  στρατηγική επιλογή της ελληνικής άρχουσας τάξης προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οξυμένου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού  της ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Νατοϊκής συμμαχίας και να δώσει ώθηση στην πολεμική της βιομηχανία, ιδίων την ιδιωτική! Είναι μια κοινή επιλογή της πτωχευμένης Ελλάδας, όπως αντίστοιχα της πτωχευμένης Ιταλίας και Ισπανίας, που προχωρούν για τους ίδιους ακριβώς λόγους, στην υλοποίηση των ίδιων ακριβώς εξοπλιστικών προγραμμάτων. 
Στο διαρκή πόλεμο επομένως που διεξάγει ο ελληνικός καπιταλισμός εναντίον του κόσμου της εργασίας, εντός και εκτός συνόρων, ο βασικός του εχθρός είναι μέσα στην ίδια μας την χώρα και είμαστε εμείς. Εργαζόμενοι και νεολαία θα πρέπει να χειραγωγηθούμε, να παραπλανηθούμε, να αποδεχτούμε την "εθνική ενότητα" που απαιτούν, είτε στην εκδοχή της εφαρμογής της αστικής κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων είτε στην εκδοχή της απαίτησης νέων θυσιών για εξοπλισμούς, προσλήψεις μισθοφόρων, συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται ανοικτά από τον Αναπληρωτή ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσα ως «εθνική ανάγκη», αλλά επίσης να αποτελέσει ο Στρατός μηχανισμό εξασφάλισης δωρεάν εργασίας και αν χρειαστεί Αναλώσιμων πολιτών-πολεμιστών για την πρώτη γραμμή της ελληνοτουρκικής σφαγής, που δεν αποκλείουν αν το απαιτήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.      
Δεν πρόκειται για ακροδεξιά και εθνικιστική ακρότητα του ηγέτη των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ Π.Καμμένου. Είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης φοράς κυβέρνησης αριστεράς, των Τσίπρα-Κοτζιά-Ήσυχου-Λαφαζάνη-Τόσκα-Βαρουφάκη που τόνισαν την διαπραγμάτευση του χρέους από την σκοπιά της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και του ρόλου της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολεμικής βιομηχανίας των πολεμικών εξοπλισμών ως έναν από τους τρεις πυλώνες του νέου γύρου αστικής οικονομικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λοιπόν έχει δυστυχώς και συνέχεια και συνέπεια. Αυτή η αστική πολιτική βλέπει την επίσκεψη Ομπάμα ως μια ευκαιρία προμήθειας δεκάδων πανάκριβων πολεμικών αεροσκαφών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «ελάφρυνσης του χρέους», προπαγανδίζοντας πάντα με στόχο τον εργαζόμενο λαό μας ότι μια πρώτη παραγγελία 30 F35 είναι η ιδανική απάντηση στην αντίστοιχη προμήθεια 124 αεροσκαφών από το καθεστώς Ερντογάν. Διαφορετική εκδοχή της ίδιας πολιτικής αποτελούν οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στο pronews.gr περί υποβολής αιτήματος στην αμερικανική κυβέρνησης για προμήθεια δωρεάν 20 F35.
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο όλης αυτής της απόπειρας είναι ότι γίνεται από την σκοπιά της διαμόρφωσης του σύγχρονου Ισραήλ των Βαλκανίων. Ο στρατηγικός αυτός στόχος του ελληνικού κεφαλαίου δεν περιγράφει μόνο τους όρους συγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων και την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας που προχωρά με ταχείς ρυθμούς, αλλά  και τον επιθετικό ρόλο που καλείται να αναλάβει το Ισραήλ των Βαλκανίων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Εκεί εστιάζεται και η όποια διάθεση διαπραγμάτευσης του ελληνικού κεφαλαίου που επιλέγοντας να υπηρετήσει αντίστοιχο ρόλο προσδοκά ανάλογα ανταλλάγματα όπως το Ισραήλ που θα πάρει 38 δις δολ. στρατιωτική βοήθεια, ενώ στρατιωτική βοήθεια λαμβάνουν επίσης η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Και η υποβολή αιτήματος αναβαθμισμένης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα!
Όμως η ελληνική κυβέρνηση και το αστικό κατεστημένο δεν θα μείνει μόνο στην προμήθεια των F35, καθώς θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των F-16 της Π.Α. έως το 2020-21. Η ημερομηνία δεν είναι καθόλου τυχαία, όπως επίσης δεν αποτελεί σύμπτωση η πρόσφατη αρθρογραφία, στον ελληνικό και αμερικανικό τύπο-σαιτ που πιθανολογούσε πολεμική σύγκρουση εκείνη την περίοδο.
Ας δούμε όμως πως ξεδιπλώνεται η πολεμική προμήθεια παράλληλα με την ένταση των εκβιασμών και της κινδυνολογίας εις βάρος τους εργαζόμενου λαού μας.  
Καταρχήν, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πόσα και ποια F16 θα αναβαθμιστούν, καθώς τα παλαιότερα είναι εντελώς άχρηστα στον σύγχρονο πεδίο της πολεμικής αναμέτρησης. Το στρατιωτικό κατεστημένο απαιτούσε την αναβάθμιση όλων, ενώ  το Υπουργείο Άμυνας επεξεργάζονταν σχέδια παραχώρησης των παλαιότερων στη Βουλγαρία, ώστε με τα χρήματα αυτά να προχωρήσει στην αναβάθμιση των νεώτερων, κερδίζοντας  ταυτόχρονα συμβόλαια (π.χ. συντήρησης) για την ΕΑΒ και όχι μόνο.
Η πρόσφατη όμως αρθρογραφία αποκαλύπτει ότι η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει αναβάθμιση του συνόλου των F-16 που βρίσκονται στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), προπαγανδίζοντας ότι πρόκειται για «φιλοδοξία του ελληνικού κράτους να απαντήσει έως το 2020-21 στο εξοπλιστικό σπριντ της Τουρκίας, η οποία προχώρησε ήδη στην πρώτη παραγγελία των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη μοίρα τουρκικών F-35 θα είναι έτοιμη περίπου το 2021-22».
Αν επομένως το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν θα δαπανήσει 8,5-10 δις δολ. για την προμήθεια 100 F35, για τα μεταχειρισμένα F16 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δαπανήσει  περίπου 1,7 δισ. Ευρώ! Και, βεβαίως, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση για το τι θα γίνει με τα γαλλικής κατασκευής Mirage 2000, τα οποία επίσης χρήζουν αναβάθμισης, με ανάλογο κόστος. Τόσο για λόγους επιχειρησιακούς, όσο και για τη διατήρηση ισορροπιών με την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, καταλαβαίνουμε όλοι τελικά τι θα γίνει.
Δηλαδή ετοιμάζονται να ξοδέψουν 3 δις ευρώ για την αναβάθμιση του εναέριου στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στενάζουν στην Ανεργία, 400000 έχουν φύγει μετανάστες, περικόπτουν συνεχώς μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές παροχές, αρνούνται την νοσηλεία στους καρκινοπαθείς, βάζουν δίδακτρα στους φοιτητές και αρπάζουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια από τον λαό μας.
Αν αυτός δεν είναι Πόλεμος, Πόλεμος Ταξικός και καταστροφικός, τότε τι είναι;   
Ως επιχείρημα για τη δικαιολόγηση του εκσυγχρονισμού του συνόλου του στόλου των F16 προβάλλεται η  αδυναμία άμεσα παραγγελίας του ίδιου τύπου αεροσκάφους και ένταξης του στην Πολεμική Αεροπορία πριν περάσουν τουλάχιστον ακόμη 7-8 χρόνια.
Εδώ όμως ομολογείται η μισή αλήθεια. Γιατί το ελληνικό κράτος το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (επί Σημίτη-Τσοχατζόπουλου) πρωταγωνίστησε στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων, άρα και πιο ακριβών αφού δεν υπήρχε μαζική πώληση, περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες, να αυξηθούν οι πωλήσεις των F35 ώστε να αγοράσει φθηνότερα και πιο δοκιμασμένα πολεμικά αεροσκάφη.  
Η τελευταία παράμετρος έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών εμφανίζει ολοένα και πιο σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ζητεί ακόμη 500 εκατ. δολάρια για τη φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους που αντιμετωπίζει δυσκολίες με το software, με αποτέλεσμα το μαχητικό να χάνει τον στόχο αλλά και να γίνεται εύκολα στόχος το ίδιο, την αδυναμία επισκευής του και τέλος, τον προβληματικό σχεδιασμό της καμπίνας, η οποία μπορεί να σκοτώσει τον πιλότο σε περίπτωση εκτόξευσης!
Ο ΔΙΑΡΚΗΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης της καταστροφής που συνεπάγεται ο πόλεμος που διεξάγουν εις βάρος της εργατικής τάξης σας θυμίζουμε ότι το 2013, το κόστος Ανοικοδόμησης της Συρίας αν σταματούσε τότε ο πόλεμος υπολογίζονταν σε 12,5 τρις. Δολ.
Στην πτωχευμένη ουσιαστικά Αμερική, που κατέρρευσαν οι τράπεζες και η αγορά ακινήτων, όπου πολλαπλασιάστηκαν μετά την κρίση του 2008 οι φτωχοί, οι άνεργοι  και οι άστεγοι, ξέρετε πόσο έχει κοστίσει η παραγωγή του F35;
Έως τώρα έχει κοστίσει 1,5 τρισ. δολάρια και είναι το ακριβότερο πρόγραμμα στην αμερικανική Ιστορία!
Αν αυτός δεν είναι Πόλεμος, Πόλεμος Ταξικός και καταστροφικός, τότε τι είναι;   
Εμείς απαιτούμε να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ για εξοπλισμούς. Ούτε ένα ευρώ για F16 και F35.
Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα διαπραγματεύεται στρατιωτική βοήθεια παρέχοντας πολεμικές διευκολύνσεις, δηλώνοντας παρόν στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες τους.
Εμείς καλούμε τον εργαζόμενο λαό μας και την νεολαία να διαδηλώσει εναντίον του Ομπάμα και της αμερικανικής πολιτικής, εναντίον της κυβέρνησης και των Μνημονίων, εναντίον του ΝΑΤΟ και των βάσεων, εναντίον της Νέας Καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, εναντίον του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού.
Γιατί απάντηση στους πολέμους τους και το σύστημα κυριαρχίας τους που τους προκαλεί είναι η Επανάσταση.
Γιατί απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι η Κοινωνική Απελευθέρωση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου