Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Προκλητική παρέμβαση Fitch στα εσωτερικά ευρωπαϊκών χωρών

Σαφές μήνυμα σε χώρες της Ευρώπης απέστειλε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας πως τυχόν εκλογικές νίκες λαϊκιστικών κομμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Οι χώρες οι οποίες γίνονται πιο κλειστές στο διεθνές εμπόριο κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Για χώρες οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό διεθνούς ολοκλήρωσης, όπως αυτές που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ υψηλά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη που συνδέονται με μια λαϊκιστική μεταβολή του status quo. Υπό αυτές τις περιστάσεις, θα ήταν πιθανές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου.
Αν και δεν γίνεται κάποια αναφορά σε συγκεκριμένη χώρα, αναλυτές εκτιμούν πως ο οίκος απευθύνεται κυρίως σε Ιταλία και Γαλλία: η πρώτη, επειδή το επερχόμενο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και η δεύτερη, διότι ήδη οδεύει στις κάλπες, με τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη στις δημοσκοπήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η προκλητική ανακοίνωση του Fitch δεν εξαιρεί και άλλες χώρες στις οποίες θα αναδειχθούν κυβερνήσεις που ενδεχομένως δεν θα είναι αρεστές στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης.

πηγή:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου