Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί “χτύπησαν” την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών στην Τουρκία! Συμμετείχε στον Αττίλα και πολεμά το PKK

Ο τουρκικός Τύπος με μεγάλη δυσκολία λόγω της απαγόρευσης του καθεστώτος Ερντογάν δημοσιοποιεί πληροφορίες για την βομβιστική επίθεση στην Καισαρεία, με στόχο καταδρομείς της 1ης Ταξιαρχίας. Έχει σημασία να δούμε παρόλα αυτά τι αναφέρουν οι εφημερίδες Σοζτζιού, Βατάν, Μιλλιέτ και Σαμπάχ για το σημερινό χτύπημα, που ο Ερντογάν απέδωσε αμέσως στο PKK.
Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι πληροφορίες για τον στόχο των βομβιστών. Η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών έχει συμμετοχή τόσο στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, όσο και στο αιματοκύλισμα των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι πληροφορίες από την Τουρκία σχετικά με την επίθεση και την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών:

Σήμερα στις 08.45 to πρωί, μπροστά από το Πανεπιστήμιο «Έρτσιες» της Καισάρειας, λεωφορείο το οποίο μετέφερε εξοδούχους στρατιώτες της 1ης ΤΑΞΚΔ από το στρατόπεδο του «Στρατηγού Βεντζιχί Ακιν», έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας με παγιδευμένο όχημα, το οποίο για αρκετή ώρα, σύμφωνα με κατάθεση στρατιώτου που τραυματίστηκε, κινούνταν παραπλεύρως του λεωφορείου. Από την ενεργοποίηση των εκρηκτικών έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα (μέχρι στιγμής) και άλλα 54 τραυματίστηκαν (από τα οποία 7 πολίτες). Από τους τραυματίες 12 άτομα είναι στην εντατική και 6 είναι βαριά τραυματισμένοι. Το όχημα είχε κλαπεί από τη Σανλίουρφα, είχε οδηγό άνδρα και έφερε πινακίδες του νομού Κιρικαλε (Νο 71).

Από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 μέχρι και σήμερα 421 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικές επιθέσεις και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Στην περιοχή μετέβη ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στγός Χουλουσί Ακάρ.

Ο Υπουργός Τεχνολογίας και Επιστημών Φαρούκ Οζλιού σε δήλωσή του ανέφερε: «Την περασμένη εβδομάδα έγινε επίθεση εναντίον της αστυνομίας και σήμερα εναντίον του στρατού. Αυτό δείχνει πόσο σχεδιασμένα και προγραμματισμένα ήταν όλα».

Για το επεισόδιο συνελήφθησαν 7 άτομα ως ύποπτα και άλλα 5 αναζητούνται.

Ως αιτία της επιθέσεως (σύμφωνα με τους αξιωματούχους την επιχείρηση πραγματοποίησαν μέλη της οργάνωσης του ΡΚΚ) εναντίον των ανδρών της 1ης ΤΑΞΚΔ που έγιναν στόχος, είναι ότι η Ταξιαρχία το τελευταίο πεντάμηνο έπαιξε ενεργό ρόλο και επέφερε σημαντικά πλήγματα στο ΡΚΚ στη ΝΑ Τουρκία (περιοχές του νομού Χακκάρι), εξουδετερώνοντας 710 τρομοκράτες και καταστρέφοντας 50 καταφύγια ανταρτών, μέσα στα οποία είχαν όπλα, πυρομαχικά και υλικά.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Ταλάς και σε απόσταση 450 μέτρων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του «Ερτσιες»




Η πρώτη εικόνα μετά από την βομβιστική επίθεση


Με τη θλιβερή αυτή επίθεση, από διάφορα δημοσιεύματα, έχουν προκύψει οι παρακάτω πληροφορίες, σχετικά με την 1η ΤΑΞΚΔ.

Η 1η ΤΑΞΚΔ διαθέτει στη δομή της τις παρακάτω Μονάδες:
4 Τάγματα ΚΔ
1 Αεραποβατικό Τάγμα
1 ΜΠΒ
1 Τάγμα Δκσης Επιμελητείας (ΤΥΠ)
1 Τάγμα Εκπαιδεύσεως
1 Τάγμα Υποστηρίξεως Εκπαιδεύσεως
1 Λόχο Φρουρών
1 Μονάδα (Λόχος?) Αντιαρματικών
1 Λόχο ΔΒ-Ηλεκτρονικών Συστημάτων
1 Λόχο Υπηρεσιών

Η 1η ΤΑΞΚΔ είναι κατανεμημένη σε τρία στρατόπεδα της Καισάρειας:
Περιοχή «Μελίγκαζι»: Στρατόπεδο Στγού Αντνάν Ντογού, γνωστό ως στρατόπεδο «Κιόσκ»
Περιοχή Ζιντζίντερε Ταλάς: Στρατόπεδο Στγού Βετζιχί Ακιν, γνωστό ως στρατόπεδο «Ζιντζίντερε», στο οποίο ανήκαν και οι στρατιώτες που δέχτηκαν την επίθεση.
Περιοχή Έρκιλετ, γνωστό ως στρατόπεδο «Ερκιλετ»

Σύνθημα της Ταξιαρχίας είναι:

«Είμαστε δυνατοί, είμαστε γενναίοι, είμαστε έτοιμοι»

Η εκπαίδευση των Καταδρομέων διαρκεί ως ακολούθως:
Βασική στρατιωτική εκπαίδευση: 3 εβδομάδες
Βασική εκπαίδευση ΚΔ: 5 εβδομάδες
Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού: Από 6 έως 9 εβδομάδες

Η 1η ΤΑΞΚΔ συμμετείχε στην επιχείρηση της Κύπρου το 1974 και στον πόλεμο κατά των Κούρδων. Μέχρι σήμερα έχει δώσει 341 νεκρούς και 3906 τραυματίες. Η σημαία της έχει δυο ανώτατα μετάλλια ανδρείας και αυταπάρνησης.

Διαθέτει πολύ καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες και είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς Μονάδες των ΤΕΔ.


Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στγός Χουλουσί Ακάρ συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Στγός Σαλίχ Ζεκί Τσιολάκ, επισκέφθηκε Μονάδες των ΤΕΔ που βρίσκονται στην περιοχή του Γκαζίαντεπ και του Κίλις. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της «Ασπίδας του Ευφράτη» και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή της πόλης Έλ-μπαμπ, αλλά και για τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι ΤΕΔ και για το λόγο αυτό συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση. Στη συνέχεια επισκέφθηκε μαζί με τον Α/ΓΕΣ και το Δκτή της 2ης Στρατιάς Άντγο Ισμαήλ Μετίν Τεμέλ, τους τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια.

Απώλειες και από τη Συρία

Στο νοσοκομείο του Γκαζίαντεπ άφησε την τελευταία του πνοή ο 35χρονος Υπαξκός-Αλχίας Βολκάν Κιουλεκτσί, ο οποίος νοσηλευόταν μετά από τραυματισμό του σε επίθεση της οργάνωσης ISID στη Συρία, κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Ο Δκτής των Ειδικών Δυνάμεων Αντγος ΖεκαΛι Άκσακαλλι, ευθύς ως πληροφορήθηκε το θάνατο του Υπαξκού, επισκέφτηκε το νεκροτομείο του νοσοκομείου. Από τις 24 Αυγ που άρχισε η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί μέσα στο Συριακό έδαφος 20 στρατιωτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου