Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΗΠΑ και Βρετανία επιχειρούν να συμβιβάσουν τ' ασυμβίβαστα με φόρμουλα για ασφάλεια/εγγυήσεις στη διμερή Τσίπρα-Ερντογάν

- Για την Ελλάδα προϋπόθεση για συμμετοχή σε μια πολυμερή είναι μια διμερής Τσίπρα - Ερντογάν

- Δημοσίευμα στα "ΝΕΑ" κάνει λόγο για φόρμουλα ΗΠΑ-Βρετανίας για να περιχαρακωθεί η αδιαλλαξία Ερντογάν
- Σκοπός της πρωτοβουλίας να καμφθούν και τυχόν αντιρρήσεις Αθηνών και Λευκωσίας βαφτίζοντας το "κρέας ψάρι"...
- Πρόνοια για αποχώρηση μεγάλου μέρους των κατοχικών δυνάμεων «από την επομένη της συνυπογραφής λύσης»
 - Τι προνοεί η φόρμουλα για όσα στρατεύματα θα παραμείνουν και για τον "εκσυγχρονισμό" των Εγγυήσεων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", ΗΠΑ, Βρετανία, με την άτυπη συνδρομή και του ΟΗΕ έχουν επεξεργαστεί μια συγκεκριμένη φόρμουλα στην οποία θα εδράζεται ένα συμβιβαστικό σχέδιο όσον αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δεδομένης της άκαμπτης και αδιάλλακτης στάσης εκ μέρους του Τούρκου Πρόεδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα πρόκειται ο ίδιος να εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Πολυμερή/Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό τον Ιανουάριο. 

Το αγλλοσαξωνικό σχέδιο ουσιαστικά αποτελεί ένα ευέλικτο τρόπο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας/εγγυήσεων, όπου τόσο η τουρκική, όσο και η τ/κ πλευρά εμφανίζονται ανένδοτες, καθώς και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εμμένει στο σύστημα εγγυήσεων «σε βάθος 15ετίας», με επαναξιολόγηση αναλόγως των δεδομένων που θα έχουν προκύψει τότε. 

Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να έχει διαβιβάσει ήδη από την δραστήρια Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, χαρακτηρίζοντάς το «σωσίβιο» για την επικείμενη διάσκεψη στη Γενεύη.

Οι πρόνοιες του Σχεδίου:

1. Πρόνοια για «περιορισμένου χρόνου και έκτασης» εγγυοδοσία, σε σχέση μόνο με το τουρκικό σκέλος του διζωνικού κρατικού μορφώματος που θα προκύψει ως ομοσπονδιακός συμβιβασμός.

2. Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας «θα περιοριστεί δραστικά», τόσο σε αριθμούς όσο και σε οπλικές δυνατότητες. Αλλά και όσον αφορά τη διασπορά τους.

3. Το σύνολο σχέδιο της εγγυοδοσίας και οι λειτουργικές του παράμετροι θα συναρτηθούν προς «ουσιαστική επιτήρηση» από μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ή ενδεχομένως και νατοϊκών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προϋποθέσεις και λόγους τυχόν επεμβατικής ενεργοποίησης.

Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεσολαβητική φόρμουλα που έχει τεθεί επί τάπητος, προνοεί την έναρξη αποχώρησης του βασικού κορμού των κατοχικών δυνάμεων από τα κυπριακά εδάφη, «από την επομένη της συνυπογραφής λύσης» από τους ηγέτες των δύο κυπριακών πλευρών. Η οποία φυσικά θα έχει προεπικυρωθεί από χωριστά δημοψηφίσματα.

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=207755&catid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου