Ένας Ευρωπαϊκός Στρατός, είναι «πολιτικά μη ρεαλιστικός» και η όλη συζήτηση γίνεται προσχηματικά για να αποπροσανατολίσει από άλλα προβλήματα, εκτιμά ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος πρόκειται να υποδεχθεί αύριο στη Βιέννη για συνομιλίες τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο.
Ο ίδιος δεν πιστεύει στη δημιουργία ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρότεινε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας σε δημόσια συζήτηση στη Βιέννη, σημειώνοντας πως, πριν να ασχοληθεί κάποιος με την ιδέα ενός Στρατού της ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τι προσδοκά από έναν τέτοιο στρατό.
Κατά την άποψή του, για τους περισσότερους, ο στρατός αντιπροσωπεύει την κυριαρχία ενός κράτους και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ε.Ε. κανένα κράτος που θα παραχωρούσε ένα κομμάτι της κυριαρχίας του, και γι αυτόν το λόγο «ο στρατός της Ε.Ε. είναι μία προσχηματική συζήτηση για να αποπροσανατολίσει από άλλα προβλήματα».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας -ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που ηγείται της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- για την Αυστρία δεν τίθεται ούτως ή άλλως μία συμμετοχή σε ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Στρατό, λόγω του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος προσθέτει, ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Στρατός έχει πολλές συνεργασίες, κυρίως στο θέμα της κατάρτισης, διατηρώντας, για παράδειγμα, με τη Γερμανία 80 συμφωνίες συνεργασίας, και οι μονάδες του των ορεινών καταδρομών τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης.
Το θετικό της ουδετερότητας της Αυστρίας, βρίσκεται στο ότι «δεν επιτρέπουμε στρατιωτικές βάσεις και επιλέγουμε μόνοι μας σε ποιες αποστολές της Ε.Ε. θέλουμε να συμμετέχουμε», ανέφερε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» με θέμα το ερώτημα «εάν ο στρατός της Ε.Ε. θα σημάνει το τέλος της ουδετερότητας της Αυστρίας».
Στη συζήτηση, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας τόνισε πως εντοπίζει λιγότερο κίνδυνο στην «αφυπνισμένη ρωσική αρκούδα», αλλά η μεγαλύτερη απειλή μέσα στα επόμενα χρόνια είναι, κατά την άποψή του, η κυβερνο-τρομοκρατία, «της οποίας υπήρξαν ήδη θύματα η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα, το αεροδρόμιο της Βιέννης και τρία αυστριακά υπουργεία».
Σε αυτό θα πρέπει να ενταθεί η επιδεξιότητα για να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται απέναντι, επισήμανε, αναφέροντας πως πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση μίας ομάδας που εντοπίζεται σε χώρα εκτός Ευρώπης, ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν αυτή η χώρα είναι η Τουρκία, όπως ήταν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.
Το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας θεωρείται ως «θεμέλιος λίθος της ταυτότητας της χώρας και του δημοκρατικού πολιτεύματός της» και ο ομοσπονδιακός συνταγματικός νόμος της 26ης Οκτωβρίου του 1955 για τη διαρκή ουδετερότητα υποχρεώνει την Αυστρία σε μια στρατιωτική και προσανατολισμένη στην ειρήνη ουδετερότητα, αλλά όχι σε μια «ουδετερότητα των αξιών», όπως επισημαίνεται σε κάθε εορτασμό της επετείου από την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα -έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσης της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το συνταγματικό νόμο για τη διαρκή ουδετερότητα της Αυστρίας.
Αυτή η ουδετερότητα φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τον αυστριακό λαό, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητά του τοποθετείται υπέρ της διατήρησής της και το γεγονός αυτό -που επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε ποσοστό πάνω από 70%- έχει οδηγήσει και τα έξι πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται σθεναρά του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου