Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η γυναίκα που πολέμησε τους τζιχαντιστές και επικηρύχθηκε από τον ISIS για 1 εκ. δολάρια sτη Δανία διώκεται

Το Ισλαμικό Κράτος προσφέρει 1 εκατ. δολάρια σε όποιον την σκοτώσει. Στη Δανία διώκεται επειδή πολέμησε μαζί με τους Κούρδους τους τζιχαντιστές.
 Η ίδια διερωτάται: «Πως γίνεται να αποτελώ απειλή για τη Δανία και τις υπόλοιπες χώρες την ώρα που μάχομαι εναντίον των τζιχαντιστών μαζί με έναν στρατό, τον οποίο εκπαιδεύει και η Δανία;»
Πρόκειται για την 23χρονη Δανή κουρδικής καταγωγής, Τζοάνα Παλάνι. Η νεαρή γυναίκα γεννήθηκε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Ραμάντι του Ιράκ. Η οικογένειά της από το ιρακινό Κουρδιστάν έλαβε άσυλο από τη Δανία, όταν ήταν ακόμη παιδί.

Η Τζοάνα Παλανί εγκατέλειψε τις σπουδές τις στην πολιτικές επιστήμες και τη φιλοσοφία με σκοπό να ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ και να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων ενάντια στους τζιχαντιστές.

Η Παλανί εντάχθηκε στις τάξεις του YPG (εθνικός στρατός των Κούρδων στη Συρία) και στη συνέχεια στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η νεαρή κοπέλα αποδείχθηκε πολύ ικανή στα πεδία των μαχών και οι τζιχαντιστές την επικήρυξαν. Το Ισλαμικό Κράτος ζητά μέσω του διαδικτύου την εκτέλεσή της προσφέροντας ως αμοιβή 1 εκ. δολάρια σε όποιον τη σκοτώσει.

Επέστρεψε στη Δανία το 2015 και οι αρχές της χώρας της κατάσχεσαν το διαβατήριο με την κατηγορία πως παραβίασε το νόμο που απαγορεύει σε πολίτες της να συμμετέχουν σε ένοπλες διαμάχες ξένων χωρών. Παράλληλα της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. «Πολέμησα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε η ίδια. Λίγο καιρό αργότερα η Παλανί παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και συνελήφθη. Σήμερα βρίσκεται σε φυλακή και θα οδηγηθεί στο εδώλιο όντας αντιμέτωπη με μια ποινή φυλάκισης 12 μηνών. Η δίκη της, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Δανίας, θα αρχίσει τις 20 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου