Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Έχασε τη Σύρτη ο ISIS

AP Photo/Manu Brabo, File
Συντάκτης: efsyn.gr
Την απελευθέρωση της Σύρτης, πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε επίσημα χθες ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαϊζ αλ Σαράζ στην Λιβύη, σημειώνοντας όμως ότι ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία στην χώρα «δεν έχει τελειώσει».
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σαράζ τόνισε πως «έπειτα από οχτώ μήνες από την έναρξη των επιχειρήσεων ενάντια στο Ισλαμικό κράτος στην Σύρτη, ανακοινώνω επίσημα το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση της πόλης».
Ο πρωθυπουργός προέβη στην ανακοίνωση δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης από κυβερνητικές δυνάμεις με την αφορμή συμπλήρωσης ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας για την συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία αφότου συστάθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις μετά την πτώση του Καντάφι το 2011.
Στις 5 Δεκεμβρίου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την νίκη τους στη Σύρτη και την ανάκτηση πλήρους ελέγχους στην παράκτια πόλη που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκείνες της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη είχαν εξαπολύσει ταυτόχρονα επιθέσεις ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους για το ποια από τις δύο θα εκδιώξει το ΙΚ από τη Σύρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου