Αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει στους εργαζόμενους του Τουρισμού κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο (μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές κ.ο.κ.), για την παραπέρα ενίσχυση της ήδη απίστευτης κερδοφορίας τους, κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕΧρήστος Κατσώτης.
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση, στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για την κύρωση μνημονίου για τον Τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με το οποίο εξασφαλίζονται στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις νέα πεδία κερδοφορίας.
«Τα ρεκόρ κερδών του Τουρισμού πραγματοποιούνται πάνω στην όλο και βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων του»,ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, ειδικός αγορητής του Κόμματος στο νομοσχέδιο, καταθέτοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Από 885,69 ευρώ που ήταν ο βασικός μισθός το 2012, σήμερα είναι στα 586 ευρώ μεικτά ή 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών. Δηλαδή, ο μισθός μειώθηκε από 300έως 450 ευρώ. Το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, που ήταν 5.300 ευρώ το 2012, σήμερα είναι3.066 ευρώ. «Δηλαδή - τόνισε ο βουλευτής - οι εργαζόμενοι περνάνε σήμερα με 225 ευρώ μέσο όρο το μήνα για όλο το χρόνο».
Αυτά, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, είναι αποτέλεσμα των απλήρωτων και ατέλειωτων υπερωριών, της «κατάργησης των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, αφού η δοκιμαστική περίοδος με νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί η σημερινή, πήγε στον ένα χρόνο από δύο μήνες που ήταν», της γενικευμένης μαθητείας, που διαμορφώνει ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, αφού οι αμοιβές δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 300 ευρώ το μήνα. Ενώ η σημερινή κυβέρνηση, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, έφτασε όχι μόνο να έχει μειώσει τα επιδόματα ανεργίας τους, αλλά επί της ουσίας να «έχει κάνει και παύση πληρωμών». Οπως σημείωσε, «οφείλονται τέτοια επιδόματα σε εργαζόμενους σε Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, παντού».
Ειδικά για το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, που επικρότησαν όλα τα αστικά κόμματα, τα οποία είτε υπερψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) είτε δήλωσαν «παρών» (ναζιστική Χρυσή Αυγή), επισήμανε ότι «απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα τουριστικά πρακτορεία», προβλέπει «επιχειρηματικές συμπράξεις με διευκόλυνση των επενδύσεων, την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα από τη βοήθεια και τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».
Η ομιλία της υπουργού Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, ήταν απτή επιβεβαίωση ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι στόχοι του κεφαλαίου είναι «ιερό και όσιο». Οχι μόνο δεν ανέφερε λέξη για τους εργαζόμενους, αλλά έσπευσε να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στο κεφάλαιο, διαφημίζοντας την Ελλάδα ως «χώρα ασφαλή, σταθερή, ελκυστικό προορισμό για διακοπές και επενδύσεις». Επανέλαβε τα απανωτά ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα του 2015 και του 2016 και χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» για την κυβέρνηση ότι το 2016 «υπήρξε έκρηξη επενδύσεων», λέγοντας ότι κατατέθηκαν 142
προτάσεις για επενδύσεις σε 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία. Δήλωσε την προσπάθεια της κυβέρνηση για χρηματοδότηση των επιχειρηματιών από το ΕΣΠΑ και πρόσθεσε ότι ήδη «πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει ως κεφάλαια για τον τουρισμό».
Τροπολογία για το «πόθεν έσχες»Στο νομοσχέδιο είχε ενταχθεί ως άρθρο 3 η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την παράταση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» για τους δικαστές και τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης σχολίασε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για αναστολή κατάθεσης του «πόθεν έσχες», «όμως άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν μισθούς εργαζομένων, ή δικαιώνουν εργαζόμενους, δεν τις υλοποιείτε». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ. Το Ποτάμι και η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου