Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ζωή - μαρτύριο για 300 πρόσφυγες στον λασπότοπο της Μαλακάσας

Κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μαλακάσα, δύο μέρες μετά τον χιονιά. Παιδιά που παίζουν στις λάσπες και στον πάγο. Πολλά κοντέινερ έχουν νάιλον αντί για πόρτες και παράθυρα, που θα προστατεύσουν από το κρύο τους περίπου 300 πρόσφυγες που μένουν εκεί. Οι συνθήκες στον καταυλισμό ήταν ιδιαίτερα άσχημες, και επιβαρύνθηκαν περισσότερο τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Οι πρόσφυγες κάνουν λόγο για προβλήματα στη διαμονή και τη σίτιση. Η κατάσταση έχει επιπτώσεις στον τομέα της υγείας. «Ελειψα μερικές ημέρες και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Υπήρξε έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ κάποια περιστατικά ήταν ιδιαίτερα σοβαρά», επισημαίνει στο «Εθνος» η γιατρός των «Γιατρών του Κόσμου», Λυδία Λιοδάκη.
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία προχθές, Τετάρτη, αποκλείοντας την είσοδο στους υπευθύνους του καταυλισμού, αλλά και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, πλην των «Γιατρών του Κόσμου». «Δεν είχαμε νερό για τρεις ημέρες. Επίσης, είχαμε διακοπές ρεύματος και δεν μπορούσαμε να ζεσταθούμε», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρικά σώματα που τους έχουν δοθεί για θέρμανση έχουν πολύ χαμηλή απόδοση. Βασικό αίτημά τους ήταν το φαγητό, που όπως υποστηρίζουν, εκτός από άσχημη γεύση, έχει χαμηλή διατροφική αξία. «Το φέρνουν από την κατάψυξη και το ζεσταίνουν.
Πέρα από την κακή γεύση, χρειαζόμαστε φρούτα, αλλά δεν μας δίνουν. Ορισμένοι αναγκαζόμαστε να παίρνουμε χάπια», λέει ο Γιουσέφ, ένας από τους αρχηγούς των κοινοτήτων. Μία γυναίκα από το Αφγανιστάν, που μόλις έχει παραλάβει το συσσίτιό της, διαμαρτύρεται έντονα στους ΓτΚ. «Πείτε τους να προσέχουν, βρίσκουμε συνέχεια τρίχες μαλλιών», υποστηρίζει. Η ίδια εκφράζει παράπονα, καθώς όπως λέει «μας δίνουν συνέχεια πατάτες ή σκέτα μακαρόνια ή ρύζι».
Προβλήματα 
Στον χώρο είχαν εκδηλωθεί προβλήματα από τη λειτουργία του. «Βρίσκομαι εδώ από τότε που άνοιξε. Στην αρχή, μέναμε σε σκηνές που γέμιζαν νερά όταν έβρεχε. Υπήρξαν φορές που στις 2 το πρωί, ο κόσμος έβγαζε τα πράγματά του έξω. Δεν ήταν εδώ κανένας υπεύθυνος», υποστηρίζει ο Γιουσέφ. «Πριν από έξι μήνες μας είπαν ότι θα έβαζαν κοντέινερ. Τελικά τα έφεραν πριν από 2-3 εβδομάδες», προσθέτει.
Πάντως, ακόμη και με καθυστέρηση, η τοποθέτηση των κοντέινερ δεν έλυσε τα προβλήματα. Πολλά είναι σπασμένα καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο προκύπτει από τις παλιές ταμπέλες που έχουν πάνω τους και δείχνουν τους δωρητές. «Είχαν χρησιμοποιηθεί για προσωρινή διαμονή σεισμοπλήκτων. Χρειάζονται επισκευές για να γίνουν κατοικήσιμα», αναφέρουν στελέχη των Γιατρών του Κόσμου. Πολλά από αυτά έχουν τοποθετηθεί χωρίς κουφώματα, αλλά με νάιλον αντί για πόρτες και παράθυρα. «Πώς να μας προστατεύσουν τις ημέρες που είχε χιόνια;», διερωτάται ο Γιουσέφ.
«Υπήρξε περιστατικό παιδιού 8 μηνών με ψώρα. Τις ημέρες του χιονιού, που δεν είχαν ρεύμα, έμενε στον καταυλισμό ένα βρέφος λίγων ημερών. Βλέπουμε την ψυχολογία τους να επιβαρύνεται συνεχώς», εξηγεί η κυρία Λιοδάκη. «Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν κάτω από κακές συνθήκες και που δεν τους έχει δοθεί καμία πρωτοβουλία» λέει από την πλευρά της η συντονίστρια πεδίου των ΓτΚ στον καταυλισμό, Μαρία Καλαγιά, ενώ η κοινωνική λειτουργός Νικολέτα Χαβελέ εξηγεί ότι με εξαίρεση κάποιες δραστηριότητες που παρέχονται σε γυναίκες και παιδιά, τώρα γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου. Η δράση της οργάνωσης στη Μαλακάσα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και περιλαμβάνει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, κοινωνικής υποστήριξης και γυναικολογικής φροντίδας. Οι πρόσφυγες δηλώνουν απαισιοδοξία για το μέλλον τους.
«Το πρώτο διάστημα δεν δίναμε μεγάλη σημασία. Δεν φανταζόμασταν ότι θα μείνουμε εδώ. Σιγά σιγά το συνειδητοποιήσαμε. Εχει περάσει τόσος καιρός και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να βοηθήσω», επισημαίνει ο Γιουσέφ. «Κι αν θεωρήσουμε ότι οι μεγάλοι αντέχουν στις κακουχίες, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η κατάσταση μικρά παιδιά;», διερωτώνται άνθρωποι των ΓτΚ.
Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου