Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Επείγουσα έκκληση του Συνδικάτου εκπαιδευτικών της Τουρκίας EGITIM SEN για διεθνιστική αλληλεγγύη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΠΟΥ ΔΙΏΚΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Προς όλες τις ΕΛΜΕ, Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Συνάδελφοι,
Στις 25 Νοεμβρίου 2016 τα εκπαιδευτικά συνδικάτα της Ευρώπης προσκλήθηκαν σε Συμπόσιο στην Άγκυρα από το εκπαιδευτικό Συνδικάτο της Τουρκίας Egitim Sen, για να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η ενημέρωση εστίασε κυρίως στο ζήτημα των διώξεων κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων και ειδικότερα κατά των εκπαιδευτικών και έγινε από τον Πρόεδρο της Egitim Sen καθώς και τον Πρόεδρο της KESK, του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων αντιπροσώπων από εκπαιδευτικά σωματεία της Τουρκίας, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και αντιπροσωπίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ΙΕ), μεταξύ των οποίων συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ. Το Συμπόσιο ήταν η τρίτη κατά σειρά διεθνής συνάντηση στην Άγκυρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Egitim Sen και της KESK να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, και όχι μόνο, για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Εκπαίδευση στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εκλογές.

Οι μαζικές διώξεις κατά των εκπαιδευτικών ξεκίνησαν έπειτα από μια απεργία του συνδικάτου Egitim Sen, που έγινε προς υποστήριξη εκπαιδευτικών και κυρίως Ακαδημαϊκών οι οποίοι, λόγω της εκδήλωσης συμπαράστασης από μεριάς τους προς τους Κούρδους που δολοφονούνταν στη Νοτιοανατολική Τουρκία, υπέστησαν σημαντικές διώξεις, με αποκορύφωμα την απόλυση και ποινική δίωξη πάνω από 2.000 πανεπιστημιακών και αρκετών εκατοντάδων εκπαιδευτικών των άλλων βαθμίδων. Στη συνέχεια και μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 πάνω από 12.000 μέλη της Egitim Sen βρέθηκαν εκτός Υπηρεσίας (μαζί με περισσότερους από 100.000 άλλους δημοσίους Υπαλλήλους), για πολιτικούς καθαρά λόγους. Από αυτούς 6.000 περίπου επέστρεψαν πρόσφατα στη δουλειά τους, γιατί δεν στοιχειοθετήθηκε εναντίον τους καμιά κατηγορία, ενώ για τους υπόλοιπους εκκρεμεί η τελική απόφαση των δικαστηρίων.

Ανάμεσά τους υπάρχουν 800 περίπου εκπαιδευτικοί που έχουν απολυθεί οριστικά ενώ, επιπλέον, αρκετοί από αυτούς διώκονται και ποινικά με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης, καθώς περιμένουν για μήνες την τελική απόφαση. Η Egitim Sen έχει αναλάβει τη στήριξη αυτών των οικογενειών μέχρι την έκδοση της απόφασης που το Τουρκικό κράτος συνεχώς αναβάλει. Το κόστος είναι τεράστιο και υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του σωματείου, καθώς ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Βάσει Νόμου, στην Τουρκία απαγορεύεται η οικονομική ενίσχυση των σωματείων από οποιοδήποτε άλλο σωματείο ή φορέα αν προκύψει ανάγκη. Ως εκ τούτου, αποκλείεται η οποιαδήποτε ενίσχυση της Egitim Sen από οπουδήποτε. Μοναδική δυνατότητα ενίσχυσης της είναι μέσω της International Education και της ETUCE των οποίων είναι μέλος (όπως και η ΟΛΜΕ).

Μέσα από το τελευταίο Συμπόσιο η Egitim Sen απεύθυνε δραματική έκκληση προς τα Διεθνή συνδικάτα για βοήθεια, βλέποντας σε αυτά τη μοναδική δυνατότητα εξεύρεσης πόρων και στήριξης. Ο στόχος είναι διπλός. Να αναπτυχθεί μια διεθνής εκστρατεία οικονομικής στήριξης και ηθικής υποστήριξης των διωκόμενων, και μέσω αυτής να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκική Κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει τις διώξεις και να επαναφέρει όλους τους διωκόμενους στη θέση τους.

Κάτι τέτοιο αποτελεί ύψιστο διεθνιστικό καθήκον των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Καλούνται όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία να ξεκινήσουν μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων αλλά και έκδοσης ψηφισμάτων για τη στήριξη των Τούρκων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους. Φυσικά οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πρέπει να αναλάβουν να συντονίσουν όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία σε αυτή την προσπάθεια και η ΑΔΕΔΥ στα υπόλοιπα σωματεία του Δημοσίου (πχ με έκδοση αφίσας, σχετικής ανακοίνωσης κλπ). Θεωρούμε ότι έτσι, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε, όπως οφείλουμε, την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στους Τούρκους συναδέλφους εργαζόμενους τώρα που την έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη, καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται η επίθεση του τούρκικου καθεστώτος σε βάρος τους. Θα τιμήσουμε την μέχρι τώρα στάση αλληλεγγύης που επιδείξαμε με τις συνεχείς αποστολές αντιπροσωπειών και πολλαπλή στήριξη των σωματείων τους (ανακοινώσεις, καταγγελίες, κινητοποιήσεις οικονομική στήριξη κλπ).

Για την πρακτική υλοποίηση της Καμπάνιας θα δοθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της International Education και της ETUCE, για την άμεση και αδιαμεσολάβητη αποστολή των χρημάτων, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν τα χρήματα στην Egitim Sen. Παράλληλα θα δοθεί κι ένα σχέδιο ψηφίσματος για να αποστέλλεται στην Τουρκική Κυβέρνηση, στην Τουρκική Πρεσβεία και στο Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας. Η πίεση πρέπει να είναι μαζική και ισχυρή.

Το μοναδικό όπλο των λαών είναι η αλληλεγγύη και η φιλία μεταξύ τους. Όπλο των εργαζομένων είναι η διεθνιστική τους αλληλεγγύη και η ενότητα τους απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου