Την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ να πειστούμε ότι γίνονται βήματα για την σταθεροποίηση της χώρας, την πάταξη της ανεργίας και την πορεία προς την πολυπόθητη «ανάπτυξη». Ίσως οι λεονταρισμοί που επιβάλλονται για εσωτερική κατανάλωση ενόψει ενός νέου επώδυνου συμβιβασμού και η μυρωδιά προεκλογικού κλίματος, να δικαιολογούν τις δηλώσεις Φλαμπουράρη για θαύματα, αλλά ας δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Με αφορμή την εκδήλωση των Ενεργών Ανέργων και την παρέμβαση του επιστημονικού συνεργάτη στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ πριν λίγους μήνες, στις 24/10/16, αξίζει να ανατρέξουμε σε κάποια επίσημα στοιχεία όπως αυτά τέθηκαν στη συζήτηση τότε, με τον αναγκαίο σχολιασμό από μέρους μας.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία ανέρχεται επίσημα στο 23,1%. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 84% αυτών των ανέργων είναι άνεργοι που ψάχνουν μόνιμη δουλειά, το 72% είναι μακροχρόνια άνεργοιενώ το 1/5 των ανέργων δεν έχουν βγει καν στην αγορά εργασίας!
Είναι προφανές πως το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας δεν αντιστοιχεί στο 23,1% αφού, όπως αναφέρουν και τα επίσημα στοιχεία, αφενός οι περισσότεροι άνεργοι εγγράφονται στον οργανισμό όταν προκηρύσσονται τα αντίστοιχα προγράμματα και αφετέρου πολλοί δειγματολειπτικοί έλεγχοι (όπως π.χ. τα ερωτηματολόγια της Eurostat που έχουν επιβληθεί) θέτουν τα ερωτήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρύπτεται εντέχνως η ανεργία (για παράδειγμα ακόμη και 1 ώρα μεροκάματο να κάνει ένας άνεργος και μόνο ΔΕΝ θα λογίζεται ως τέτοιος!).
Στον αντίποδα, υπάρχει και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο μετράει ροές (φωτογραφικά στοιχεία προσλήψεων-απολύσεων) και υποδεικνύει ότι το πρώτο 9μηνο του 2015 είχαμε ρεκόρ ισοζυγίου προσλήψεων έναντι απολύσεων. Εικόνα όμως που απέχει από την πραγματικότητα καθώς οι εργαζόμενοι όντας πλήρως αδήλωτοι (η μαύρη εργασία πιάνει επίπεδα ρεκόρ τα προηγούμενα χρόνια), δηλώνονται ως ασφαλισμένοι με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να λογίζεται ως πρόσληψη προκειμένου οι εργοδότες να πληρώνουν χαμηλότερα πρόστιμα!
Για το τελευταίο 9μηνο του 2016, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία αγγίζει το 53% πανελλαδικά. Ειδικά τον Σεπτέμβρη του 2016, πραγματοποιείται ρεκόρ στη χώρα μας καθώς πρώτη φορά διαχρονικά το ποσοστό της ελαστικής-εκ περιτροπής εργασίας φτάνει περίπου το 61% του συνόλου των θέσεων εργασίας (και 39% η μόνιμη απασχόληση)! Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αυτοαπασχόληση με το 1/3 των εργαζομένων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, να είναι αυτο-απασχολούμενοι ενώ στον ιδιωτικό τομέα η ζώνη ανεργίας/επισφάλειας τείνει να γίνει πλειοψηφία. Και σ’όλα αυτά τα στοιχεία δεν συνυπολογίζονται οι ροές μετανάστευσης που τα τελευταία ανεπίσημα υπολογίζονται σε 200.000-250.000.
Ήδη οι άνεργοι/ες, με τα νέα μέτρα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα για τους εργοδότες και το ποινολόγιο των ανέργων, έρχονται να αντιμετωπίζουν ακόμη δυσκολότερη κατάσταση από το επόμενο διάστημα, πόσο μάλλον όταν μόνο το 12% εξ’αυτών επιδοτείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παραθέσει και ο κ. Καψάλης, αυτές οι τακτικές δεν έρχονται από το μέλλον καθώς έχουν δοκιμαστεί παλιότερα σε άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και μάλιστα με τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η «υπό προϋποθέσεις μεταφορά χρημάτων» (όπως λέγεται η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας) ορίζει ένα αυθαίρετο ποσό (στην περίπτωση της Ελλάδας 360 ευρώ) το οποίο θα δίνεται στους εργοδότες για να κρατήσουν έναν άνεργο 12 μήνες και άλλους 3 μήνες μετά. Αυτό το ποσό δίνεται άπαξ ή 2 και 3 φορές στη διάρκεια της εργασίας και όχι κανονικά όπως ισχύει και γίνεται κάθε μήνα, με συγκεκριμένο ωράριο, με δικαιώματα, υποχρεώσεις κλπ. Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά δίνει βορά στο κεφάλαιο τα λεφτά των ανέργων, τα οποία μάλιστα έχουν προέλθει από τη φορολογία που πληρώνει βαριά ο λαός. Η κατρακύλα μάλιστα δεν σταματά εδώ αφού όπως αποδεικνύεται με επίσημα στοιχεία η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που έφτανε το 40,1% (2η θέση παγκοσμίως μετά τη Μαλαισία) το 2012, έχει φτάσει πλέον στο 3,5% μέσω όλων αυτών των τεχνασμάτων και παραβιάσεων της νομοθεσίας (πληρωμή με εργόσημο των εργαζομένων που θεωρείται ότι εμπίπτουν στην περίπτωση της περιστασιακής απασχόλησης, κ.α).
Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε τις τελευταίες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού (κας Αντωνοπούλου) για την προκήρυξη νέων 8μηνων προγραμμάτων στους ΟΤΑ, εύκολα καταλαβαίνουμε πως υπάρχει μια έντονη προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς να μαγειρευτούν τα στοιχεία και να εμφανίζεται μια πλασματική εικόνα για την πραγματική κατάσταση της ανεργίας και της εργασίας στη χώρα μας. Να ξέρουν όμως, όλοι οι κυβερνώντες πως όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν την τεράστια ανεργία ή να τη διαχειριστούν με κόλπα, αυτή είναι εδώ και μας πλήττει καθημερινά. Τη βιώνουμε στο πετσί μας!
Δε θα περιμένουμε την άνεργη ανάπτυξή τους, ούτε και τα παραμύθια τους για ανάκαμψη. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!
- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
- ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
- ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΜ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
- ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ
- ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ
ΟΛΟΙ/ΕΣ στη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Σάββατο 4/2 6μμ Σολωμού 13 (4ος όροφος), Εξάρχεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου