Slider

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΕΙΑ

Ο Τσίπας ανεβάζει και άλλο τους εθνικιστικούς τόνους.
Ο έλεγχος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα τεράστιο επίδικο.
Η εθνικιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει τι χαρτί του εποικισμού των βραχονησίδων ενώ ανάλογα οι τουρκικές διεκδικήσεις εκφράζονται με τις γκρίζες ζώνες.
Η ένταση στο Αιγαίο και όχι η αναζήτηση πολιτικής λύσης βολεύει και την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου που ετοιμάζει ένα οδυνηρό αντικοινωνικό Μνημόνιο, αλλά και την κυβέρνηση Ερντογάν που αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα αλλά και διεθνή.
Ταυτόχρονα και τα δύο κράτη εμμένουν στη διατήρηση του προβληματικού καθεστώτος στο Αιγαίο [χωρικά ύδατα 6ν.μ, εναέρια η Ελλάδα υποστηρίζει τα 10ν.μ. αλλά η Τουρκία και όλοι οι διεθνείς φορείς αναγνωρίζουν τα 6ν.μ κλπ.] με αποτέλεσμα καθημερινά να ριψοκινδυνεύουν τόσοι νέοι για την αδίστακτη πολιτική και των δύο κυβερνήσεων.
Τέλος, η κυβέρνηση Τσίπρα που προωθεί εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, σε μια γιγαντιαία γεωστρατηγική επιλογή προσπαθεί να την επιβάλλει και στους Ευρωπαίους δανειστές και στον λαό μας που είτε καλείται να αναλάβει ρόλο ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥ στην πρώτη γραμμή είτε να δεχτεί νέες περικοπές και θυσίες,
Σαφή μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία από τη Μάλτα!
- "Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο" είπε ο πρωθυπουργός
- "Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά", συμπλήρωσε λέγοντας πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη!
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Διάλογος και όχι εντυπωσιασμός!


Και η συνέχεια ήταν ακόμη πιο... έντονη, με τον πρωθυπυργό να κάνει σαφές πως θέλει να στείλει σαφή μηνύματα στη γείτονα.


«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.


"Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας", επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε:


Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά.
Προσφυγικό, ασφάλεια, Brexit


Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», τηνπροσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, το Brexit, αλλά και την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς ατλαντικής συμμαχίας, τονίζοντας: «Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην απογευματινή συνεδρία της Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα, που έχει ως θέμα της το μέλλον της Ευρώπης και την προετοιμασία για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κουβεντιάσουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη, εκτός από τις μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, έχει να διαχειριστεί και κάποια σοκ που έχει πάθει εξ αιτίας της απόφασης της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, εξ αιτίας της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς ατλαντικής συμμαχίας, που πλέον βλέπουμε από την πλευρά των ΗΠΑ μία αλλαγή στάσης».
Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα.
Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία, που αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα πίσω από κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Σύνοδος της Ρώμης (σσ 25 Μαρτίου 2017) είναι μία ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και μια αλλαγή πορείας. Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, που θα καθορίσουν την πορεία της και νομίζω ότι αυτές οι εξελίξεις και οι προκλήσεις τις οποίες περιέγραψα, μπορεί να είναι είτε αφορμή για μία νέα πορεία, να αναλάβει με αυτοπεποίθηση η Ευρώπη το ρόλο της στο διεθνές στερέωμα και να διατηρήσει την ενότητά της, είτε όμως, αν δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας πολιτικής ατζέντας, μπορεί να βρεθεί και μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα..
Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση των συνομιλητών του στις διμερείς συναντήσεις και μέσα στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας και νομίζω ότι ο μεγάλος μας σύμμαχος στο τελευταίο, είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕhttp://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου