Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Στρατής Παυλής, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου: «Θα χαθούν κι άλλες ζωές στη Μόρια»

Πηγή: Realnews
«Τα ρούχα των νεκρών προσφύγων μύριζαν καπνό. Είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί, τουλάχιστον για τον έναν από τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα. Αν δεν αλλάξει κάτι, θα χαθούν κι άλλες ζωές στη Μόρια».
Η μαρτυρία του παθολόγου Στρατή Παυλή, προέδρου της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου από το κέντρο προσφύγων στη Μόρια, είναι συγκλονιστική. Μετά τους τρεις θανάτους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στο προσφυγικό κέντρο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι περιμένει τα ιατροδικαστικά πορίσματα, ώστε να λάβει επισήμως θέση. 

Ομως αυτό που έχει συμβεί είναι σαφές. Πριν από δύο εβδομάδες ομάδα της Ενωσης Γιατρών Λέσβου είχε μπει στον καταυλισμό. Οι γιατροί είδαν με τα μάτια τους πρόσφυγες να μαζεύουν χαρτόνια και κλαδιά κι έπειτα να ανάβουν φωτιές μέσα στις σκηνές τους. Με αυτόν τον πρωτόγονο τρόπο προσπαθούν να ζεσταθούν, γι 'αυτό και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

Οι τρεις άνδρες που απεβίωσαν ήταν από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και τη Συρία και ήταν 19, 21 και 44 ετών αντίστοιχα. Και οι τρεις είχαν υποβάλει αίτημα για παροχή ασύλου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Η αίτησή τους όμως άργησε να εξεταστεί και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης έβαλαν τέλος στο όνειρό τους για μια πιο αξιοπρεπή ζωή.



«Αυτό που είδαμε μέσα στο κέντρο της Μόριας ήταν εκατοντάδες ανθρώπους να μένουν σε σκηνές πάνω στις οποίες είχαν ρίξει απλώς κάτι μουσαμάδες με το λογότυπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ολοι κοιμόντουσαν σε βρεγμένο και παγωμένο έδαφος. Επίσης σχεδόν όλοι τους είχαν πάρει τενεκέδες και έβαζαν φωτιές με ό,τι είχαν διαθέσιμο μέσα στις σκηνές», λέει ο Στρ. Παυλής.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Λέσβου αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι τουλάχιστον άλλοι δύο πρόσφυγες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης με προβλήματα στο αναπνευστικό, καθώς δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα. «Ο ένας από αυτούς μάλιστα εισήχθη στην Εντατική, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, αλλά οι συνάδελφοι γιατροί κατάφεραν να τον σώσουν. Η Μόρια είναι στρατόπεδο εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών, όχι φιλοξενίας», καταλήγει ο παθολόγος.
_________


Μεσαίωνας


Του Γιώργου Παγάνη

ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ οι δημοσιογράφοι δεν μπαίνουν. Απαγορεύεται. Σπάνια κάποιοι καταφέρνουν να τρυπώσουν, σπανιότερα η κυβέρνηση, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον χώρο, δίνει άδεια.

Ο λόγος της μυστικοπάθειας, προφανής. Να μη γίνεται γνωστό πώς αυτοί οι άνθρωποι -περίπου 3.500- προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο χιονιάς τούς τα χάλασε. Το ίδιο και οι νεκροί. Πέντε άνθρωποι μέσα σε δύο μήνες, οι τρεις από αυτούς μόλις μέσα σε μια εβδομάδα. Και πάλι, όμως, λένε ότι τα αίτια θανάτου πρέπει να πιστοποιηθούν από ιατροδικαστή. Σαν να μας κοροϊδεύουν ανοικτά. Σαν να μην καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται στη Μόρια. Ο Μεσαίωνας έχει απλωθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά και στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου