Αποχή από τη λήψη συσσιτίου ξεκίνησαν οι πρόσφυγες στο Ελληνικό. Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε το Σάββατο 4/2 στην έναρξη της λήψης του βραδινού φαγητού στο χώρο των αφίξεων που την περίοδο αυτή μένουν 711 πρόσφυγες. Όλοι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να πάρουν το φαγητό που μοιράζει η δανική ΜΚΟ DRC. Την Κυριακή το μεσημέρι η κινητοποίηση αυτή επεκτάθηκε και στο χώρο του γηπέδου χόκεϋ που μένουν 567 πρόσφυγες.
Παράλληλα με την αποχή από τη λήψη του συσσιτίου, από την Κυριακή το πρωί οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν την είσοδο στο χώρο των αφίξεων στους υπεύθυνους του Υπουργείου καθώς και στην ΜΚΟ DRC.
Αντιπροσωπεία του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό επισκέφτηκε την Κυριακή το Ελληνικό. Οι πρόσφυγες επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο των αφίξεων, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φορές που οι υπεύθυνοι του Υπουργείου και η αστυνομία απαγόρευαν την είσοδό μας στο χώρο.
Η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε και συζήτησε με αντιπροσωπεία προσφύγων γυναικών. Μας παρουσίασαν τα προβλήματα που βιώνουν και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους. Πολλοί από τους πρόσφυγες μένουν μήνες σε αυτό το χώρο, που τους οδήγησε το Υπουργείο. Ο χώρος είναι ενιαίος χώρος και μένουν όλοι μαζί μέσα σε σκηνές ή πάνω σε κουβέρτες, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν με σκοινιά φτιάξει πρόχειρα διαχωριστικά. Ανάμεσά τους κυκλοφορούν ποντίκια, το φαϊ ειδικά το τελευταίο διάστημα που ανέλαβε τη σίτιση η εταιρεία Γευσίνους δεν τρώγεται, ειδικά για τα παιδιά δεν υπάρχει κατάλληλο φαγητό, πάνες και άλλα είδη υγιεινής, δεν έχουν καθόλου ζεστό νερό και έτσι ειδικά τα παιδιά αρρωσταίνουν με το μπάνιο, ο χώρος δεν θερμαίνεται κανονικά, δεν έχουν όλο αυτό το διάστημα κάποιο χώρο ή ζεστό νερό για να πλένουν τα ρούχα τους, δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με το λεωφορείο γιατί τους γράφουν πρόστιμα, θέλουν ελεύθερη μετεγκατάσταση, να ανοίξουν τα σύνορα και να ζήσουν μέσα στις πόλεις. Ειδικά οι γυναίκες παραπονούνται ότι σε αυτές τις συνθήκες που ζουν όλοι μαζί με κοινόχρηστες τουαλέτες δεν έχουν ασφάλεια ούτε να πηγαίνουν τη νύχτα στις τουαλέτες. Στο χώρο των αφίξεων ζουν ακόμα και μωράκια λίγων ημερών.
Η αντιπροσωπεία των γυναικών μετά την παρουσίαση των προβλημάτων που βιώνουν, μας παρέδωσαν ένα χαρτί με τα αιτήματά τους.
Εκ μέρους του Συντονισμού υποσχεθήκαμε στήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα τους.
Παρακάτω το κείμενο με τα αιτήματα στα φαρσί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου