Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Αγεφύρωτο το ρήγμα Τουρκίας – Γερμανίας – Επίπληξη Ερντογάν σε Μέρκελ

Αμήχανη και κρύα ήταν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της πρώτης στην Άγκυρα.
Το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διπλωματικό ολίσθημακαι αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι το ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας θα γεφυρωθεί δύσκολα. 
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε παρατήρηση στην Γερμανίδα Καγκελάριο γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία», για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις. «Μην χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ».

Εμφανώς αμήχανη και ενοχλημένη η Μέρκελ προσπάθησε να εξηγήσει στον Ερντογάν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον όρο «ισλαμιστική» και «ισλαμική». Παράλληλα η Καγκελάριος προσπαθώντας να δικαιολογηθεί δήλωσε πως δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία θέλοντας να τονίσει στον Τούρκο ομόλογό της πως δεν είναι «ισλαμοφοβική», όπως φάνηκε ότι την παρουσίασε.

«Η έκφραση «ισλαμιστική τρομοκρατία» μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται. Η λέξη «Ισλάμ» σημαίνει «ειρήνη». Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας του Ισλάμ. Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, (σ.σ. την ορολογία «ισλαμιστική τρομοκρατία») διότι όταν αυτό γίνεται, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Τούρκου προέδρου την ώρα που επίπληττε την Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου