Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τζιμπουτί: Κινεζικό ματ, βάση 4 μίλια… από την αμερικανική!

Ισχυρές ανησυχίες διατυπώνουν Αμερικανοί στρατηγοί για την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας κινεζικής βάσης στο Κέρας της Αφρικής, στο Τζιμπουτί, μια βάση η οποία απέχει μόλις τέσσερα μίλια (6,8 χιλιόμετρα) από το περίφημο «Camp Lemonnier», μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό που φιλοξενεί 3.000 στρατιώτες, αλλά και μισθοφόρους!
Ο επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής (AfriCom) στρατηγός των Πεζοναυτών Τόμας Ουόλντχαουζερ (Marine Gen. Thomas Waldhauser), κατέθεσε ενώπιον της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και εξήγησε ότι ο προβληματισμός για την ασφάλεια της βάσης είναι διαρκώς αυξανόμενος.
Η βάση που κατασκευάζουν οι Κινέζοι αναμένεται να υποστηρίζει τη ναυτική τους ανάπτυξη και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, κατά τη στιγμή που η συνολική παρουσία κινεζικών δυνάμεων στην Αφρική – σε μια ήπειρο που η Κίνα έχει πολύ έντονη παρουσία σε πολλαπλά επίπεδα – ανέρχεται στους 2.200 Κινέζους στρατιωτικούς.

Η συναίνεση της αφρικανικής χώρας για να κατασκευαστεί κινεζική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, επετεύχθη με τη μετατροπή της χώρας σε εμπορικό κόμβο, καθώς οι Κινέζοι επενδύουν μέσω της Chinese Merchants Group, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, το ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή λιμένα που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών.

Η κινεζική βάση αναμένεται να είναι στη διάθεση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων το ερχόμενο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ο στρατηγός να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας της ανατολικής Αφρικής, Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ, στον οποίο μετέφερε τις αμερικανικές ανησυχίες για την εξέλιξη και ζήτησε να απαγορευθούν στους Κινέζους συγκεκριμένες δραστηριότητες στη βάση τους, κατά πάσα πιθανότητα… ηλεκτρονικής κατασκοπείας.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το «Camp Lemonnier» είναι το «σπίτι» της προκεχωρημένης ανάπτυξης δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Command) στην ανατολική Αφρική, οι οποίες διεξάγουν επί μακρόν επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων ισλαμιστικού – εξτρεμιστικού προσανατολισμού, όπως η Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία και η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Al Qaeda in the Arabian Peninsula) στην Υεμένη.

Από τη συγκεκριμένη βάση συντονίζονται και οι άκρως απόρρητες αποστολές στοχευμένων πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροχήματα στη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής εναντίον προσώπων με τρομοκρατική δράση, ενώ η τελευταία επιχείρηση που έγινε γνωστή, ήταν η πρώτη που διέταξε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 29 Ιανουαρίου στο έδαφος της Υεμένης, στην οποία έχασε τη ζωή του το μέλος των SEAL, Γουίλιαμ «Ράιαν» Όουεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου