Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Επιστρέφονται στους καναλάρχες τα 85 εκατ. ευρώ και παρά την ρητή κυβερνητική διαβεβαίωση πως αυτά θα συμψηφιστούν με τα χρέη τους

Πίσω θα πάρουν τελικά οι τέσσερις καναλάρχες τα περίπου 85 εκατ. ευρώ που συνολικά έδωσαν στο κράτος ως πρώτη δόση έχοντας πλειοδοτήσει στον περιβόητο διαγωνισμό του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, της τροπολογίας του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης η οποία θέτει τις προϋποθέσεις επιστροφής των προκαταβολών, μετά την ανάκληση της σχετικής προκήρυξης και σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παρά τη ρητή διαβεβαίωση που έδωσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο πως «οι προκαταβολές των τεσσάρων υπερθεματιστών δεν θα επιστραφούν αλλά θα συμψηφιστούν με διάφορες οφειλές τους προς το Δημόσιο από φόρους, ΦΠΑ, πρόστιμα προς ΕΣΡ κλπ» και ενώ τα βεβαιωμένα χρέη τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2016, ξεπερνούσαν τα 18 εκατομμύρια, έρχεται τώρα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ισχυρίζεται πως τα 85 εκατ. που καταβλήθηκαν για την πρώτη δόση του τιμήματος είναι επιστρεπτέα και συμψηφίζονται μόνον αν οι συγκεκριμένες οφειλές δεν έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση ή αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση η οποία όμως δεν εξυπηρετείται.
Αξίζει να σημειωθεί πως, το ίδιο σε καμία περίπτωση δεν έχει ισχύσει σε χιλιάδες περιπτώσεις είτε μικροοφειλετών ιδιωτών είτε και μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι, παρότι κατέφυγαν σε ρυθμίσεις για χρέη τους προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, εν τούτοις είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να δεσμεύονται από το κράτος, «για την περίπτωση εκείνη που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους και μέχρι το εκάστοτε υπόλοιπο της οφειλής».
Και φυσικά μόνο ως ένα κακόγουστο αστείο ηχεί πλέον η διαβεβαίωση που είχε δώσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας πως δηλαδή τα 246 εκατ. τα οποία θα εισέρρεαν στα Ταμεία του Κράτους θα διατίθεντο σε κοινωνικές ανάγκες. 
Συγκεκριμένα τότε ο πρωθυπουργός της χώρας είχε πει, πως «με αυτά τα χρήματα θα επεκτεινόταν το πρόγραμμα που αφορούσε την ανθρωπιστική κρίση με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας». 
Επίσης μέρος του ίδιου ποσού θα διατίθετο «για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος υπό υον τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο θα είχε να δώσει κίνητρα επιστροφής σε νέους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Με τα ίδια όμως... ατελείωτα (;) 246 εκατομμύρια ευρώ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί πως θα «άλλαζε την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας» με τη σχεδόν άμεση πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και ιατρών.
Λίγους όμως μήνες μετά από όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια, το Κράτος τελικά σύρεται να επιστρέψει τα 85 αυτά εκατομμύρια και μάλιστα στους μεγαλύτερους οφειλέτες του. Και όλα αυτά ενώ το τηλεοπτικό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και οι ίδιοι οι μιντιάρχες να συνεχίζουν να θησαυρίζουν προωθώντας τα ποικίλα εξωεκδοτικά τους συμφέροντα και εκμεταλλευόμενοι ως κοινοί τυχοδιώκτες χρυσοθήρες της Αμερικής του 19ου αιώνα, τη δημόσια περιουσία των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου