Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ - Ρωσία: Καμία διάθεση “ουσιαστικής διαπραγμάτευσης”

Δεν παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας οι οποίες υποβαθμίστηκαν στο επίπεδο ψυχροπολεμικών συνθηκών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ασκήσει έναντι της Ρωσίας, οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν προδιαγράφουν μεγάλες αλλαγές στη διαμόρφωση του διμερούς πλαισίου των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας υποβαθμίστηκε στο επίπεδο ψυχροπολεμικών συνθηκών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στις θέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ευρώπη, τον προηγούμενο μήνα, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η (νέα) πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ ήταν επικριτική έναντι της Ρωσίας για το βέτο που άσκησε προκειμένου να προστατευτεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία από την επιβολή μέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Παράλληλα, πρόσφατα η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι οιΗΠΑ δεν θ' αναγνωρίσουν την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η φιλορωσική ρητορική του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το 2016, για τη διμερή συνεργασία στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας, προκάλεσε ανησυχία σε πολιτικούς κύκλους στις ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο παραμέλησης από τη νέα κυβέρνηση άλλων σημαντικών πτυχών των αμερικανικών συμφερόντων.

Ωστόσο, δύο υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι έχουν εντοπίσει μια ουσιαστική διαφοροποίηση στη στάση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται κάποια διάθεση “ουσιαστικής διαπραγμάτευσης” σ' ένα πλαίσιο στο οποίο οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία π.χ. θα μπορούσαν να αρθούν σε αντιστάθμισμα αλλαγής της ρωσικής στάσης σε άλλα ζητήματα που άπτονται των αμερικανικών συμφερόντων.

“Αυτό που θεωρούμε ότι έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, τουλάχιστον στη διάρκεια των συναντήσεών μας είναι ότι κανένας (από τους Αμερικανούς αξιωματούχους) δεν μας παρουσίασε κάποια ιδέα για τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, με στόχο την επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας”, δήλωσε ο ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους διατηρώντας την ανωνυμία του.

“Αναφορικά με τη Ρωσία, έχω ειλικρινά την εντύπωση ότι η ανάλυση και οι θέσεις της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης είναι πιθανότερα πιο κοντά στις δικές μας θέσεις, σε σύγκριση με τις θέσεις που εκφράζονταν πριν από δύο ή τρεις μήνες”, τόνισε ο δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνεται πιο δύσκολη λόγω της κλιμάκωσης της επιθετικότητας των αποσχιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και του βομβαρδισμού που πραγματοποίησαν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη κατά ανταρτών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, στη Συρία. Την ύπαρξη του δεύτερου περιστατικού αρνείται η Ρωσία.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι ανέμενε υπομονετικά “κάποια ενέργεια” από την κυβέρνηση Τραμπ, ώστε να μπορέσει να καταλάβει την κατεύθυνση του πλαισίου διαμόρφωσης των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στο μέλλον. “Έχουμε ακούσει αντιφατικές δηλώσεις από τον πρόεδρο Τραμπ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι αναρτήσεις του Τραμπ στο Twitter με θετικά σχόλια για τον Πούτιν...λιγοστεύουν

Ντόναλντ Τραμπ δεν δημοσιεύει πλέον αναρτήσεις στο Twitter με θετικά σχόλια για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κυβέρνησή του να είναι σε θέση άμυνας έναντι της διεξαγωγής ερευνών για πιθανές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, παρατηρούν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές

Καθώς έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες μιας αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κρεμλίνου, οι οποίες αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν αρχίσει να μιλούν “ψυχρότερα” για τη Ρωσία, ενώ η αποστασιοποίηση του Τραμπ ακολουθεί την παραίτηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης με τη Ρωσία. Ο Φλιν αντικαταστάθηκε από τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος τηρεί μια πιο εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας, μαζί με τον ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις.

Μια ακόμη ένδειξη μετατόπισης της αρχικής θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης για προσέγγιση με τη Ρωσία θεωρείται η τοποθέτηση της Φιόνα Χιλ σε θέση συμβούλου για τη Ρωσία, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η Χιλ έχει ασκήσει κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μεταξύ των βιβλίων που έχει εκδώσει, περιλαμβάνεται και το βιβλίο: “Ο Κύριος Πούτιν, Μυστικός Πράκτορας στο Κρεμλίνο”, μια αναφορά στο παρελθόν του Ρώσου προέδρου ως πράκτορα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (KGB). Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Χιλ αποδέχτηκε το διορισμό της.
Η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνεται κι από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο που έχουν εκδηλώσει εδώ και καιρό την ανησυχία τους για τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου, αναφορικά με τη Ρωσία. Παράλληλα, ανησυχίες εκφράζονται κι από την πλευρά των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο πρώιμης άρσης των αμερικανικών κυρώσεων που εφαρμόζονται έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσινγκτον, η προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη τα τελευταία 24ωρα, λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με τις συζητήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με τους Ρώσους. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στο ενδεχόμενο επαφών και συζητήσεων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με Ρώσους αξιωματούχους, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Οι συνομιλίες του Σέσιονς με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον αναθερμαίνουν το αίτημα που έχει τεθεί από τους Δημοκρατικούς, αλλά και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων για τη διεξαγωγή έρευνας με τον διορισμό ειδικού ανακριτή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Ρωσία επηρέασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

“Την περίοδο που διανύουμε επικρατεί μεγάλος πανικός στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία, με συνέπεια οι επιλογές του Τραμπ να περιορίζονται πραγματικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Ροζάνσκι, ειδικός σε θέματα Ρωσίας του κέντρου έρευνας Wilson Center στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι δεν έγιναν ύποπτες επικοινωνίες με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της, απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή της.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου