Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ρόλο στο εσωτερικό της Γερμανίας αναλαμβάνει ο στρατός στο όνομα της τρομοκρατίας

Πηγή: Associated Press
Την παρέμβαση του γερμανικού στρατού στο εσωτερικό της χώρας για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες σηματοδότησε κοινή άσκηση του στρατού με την αστυνομία στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Η άσκηση με την επωνυμία GETEX πραγματοποιήθηκε σε έξι ομόσπονδα κρατίδια με τη συμμετοχή 360 στρατιωτών και έλαβαν μέρος και τεθωρακισμένα του γερμανικού στρατού. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε ένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αστυνομία και ομοσπονδιακός στρατός συνεργάστηκαν στενά.
Η DW αναφέρει πως η συγκεκριμένη άσκηση είναι «η πρώτη στο είδος της και αποτελεί σημείο καμπής για τη μεταπολεμική Γερμανία, μιας και το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στην ουσία την επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις».

Θυμίζει πως «οι λόγοι είναι ιστορικοί: ήταν ο στρατός της Πρωσίας που κατέπνιξε την πρώτη γερμανική επανάσταση το 1848. Αρκετές δεκαετίες αργότερα λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο γερμανικός στρατός πυροβολούσε την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης εναντίον Γερμανών εργατικών και αγροτικών συμβουλίων και άλλων "εχθρών του Ράιχ", όπως χαρακτηρίζονταν τότε». Θυμίζει δηλαδή πως ο στρατός είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του λαού και του εργατικού κινήματος!

Πηγή: Associated Press

Από τις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων φαίνεται πως η συγκριμένη άσκηση δεν θα είναι η μοναδική και πως πλέον ο στρατός θα έχει ρόλο και στο εσωτερικό της χώρας. Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε από κοινού, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις την τρομοκρατική απειλή».

Η Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ δήλωσε πως «οι τρομοκράτες συνεργάζονται, δεν γνωρίζουν σύνορα. Για το λόγο αυτό πρέπει οι γερμανικές αρχές ασφαλείας να επικοινωνούν άμεσα και να λειτουργούν αποτελεσματικότερα από ότι στο παρελθόν. Οι κοινές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να προσκρούουν σε όρια αρμοδιοτήτων ή συνόρων ομόσπονδων κρατιδίων».

Επίσης για τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ η, κατά την εκτίμησή του, επιτυχημένη πρώτη κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων τρομοκρατικών χτυπημάτων δεν θα είναι η τελευταία.http://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου