Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Γιατί παράταση για τα ακίνητα του ΥΕΘΑ… κανένα ενδιαφέρον;

Της Στεφανίας Σούκη
Παράταση λίγων ημερών έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας έλαβαν οι πέντε διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ισάριθμων ακινήτων- μεταξύ αυτών και το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια- ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που διενεργεί η αρμόδια Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.).
Οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.e-publicrealestate.gr και η τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών έληγε σήμερα, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη η ολιγοήμερη παράταση για το διάστημα από τις 4 έως τις 6 Απριλίου.
Ειδικά όσον αφορά το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια έχει υπάρξει και βελτίωση των όρων σε σχέση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς πέρυσι (σ.σ. οι οποίοι ωστόσο παρά το αρχικό ενδιαφέρον τελικά κατέληξαν άκαρποι) για τον επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει να αναβαθμίσει το ακίνητο για τη μετατροπή του σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, τοποθετώντας κεφάλαια κατ'ελάχιστο 5 εκατ. ευρώ: Ετσι, για το πρώτο έτος της σύμβασης ο μισθωτής δεν θα καταβάλλει μίσθωμα, λόγω του ότι θα υποβάλλει προς την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και τυχόν άλλες αρμόδιες αρχές σχετικές αιτήσεις για έκδοση και χορήγηση οικοδομικής αδείας και θα αναμένει τη χορήγηση σε αυτόν των απαραιτήτων εγκρίσεων αλλά και λόγω των ουσιωδών δαπανών που απαιτούνται για την ανακατασκευή.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση, ανεξαρτήτως της χορήγησης ή μη της απαραίτητης οικοδομικής αδείας για το δεύτερο έως και πέμπτο έτος της σχετικής συμβάσεως μισθώσεως ο μισθωτής θα καταβάλλει στον εκμισθωτή το ήμισυ (50%) του συμβατικού μηνιαίου μισθώματος, πλέον του εκάστοτε αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου. Σημειωτέον ότι στους προηγούμενους διαγωνισμούς, όπου είχαν εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενοι ακόμη και Κινέζοι επενδυτές, οι μισθωτές είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν ενοίκιο εξ' αρχής για το ακίνητο το οποίο παραχωρείται για περίοδο 40 ετών. Πλέον του ελάχιστου μισθώματος, ποσού της τάξεως των 336 χιλ. ευρώ ετησίως ή 28 χιλ. ευρώ μηνιαίως και του εκάστοτε αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, ως ιδιοκτήτης αλλά και η ΥΠΑΑΠΕΔ (ως προκηρύξασα τον διαγωνισμό) ζητεί από τον μισθωτή να καταβάλλει ως επιπλέον ετήσιο έσοδο και ποσοστό 1,5%, πλέον του εκάστοτε αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου, επί των ακαθάριστων εσόδων (τζίρου) των δραστηριοτήτων σε ολόκληρο το μίσθιο, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων του ισογείου ορόφου και του «roof garden» εφόσον αυτός υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.


Τα τέσσερα λοιπά ακίνητα τα οποία επίσης παραχωρούνται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης e-publicrealestate.gr για μακροχρόνια μίσθωση είναι ένα κτίριο επί της οδού Σούτσου 40 (με τιμή εκκίνησης 6.700 ευρώ μηνιαίως), μία έκταση στο παλιό στρατόπεδο Λιόση στα Ανω Λιόσια (με τιμή εκκίνησης στα 3.400 ευρώ/ μήνα), το διατηρητέο επί της οδού Βαλτετσίου 17 (τιμή εκκίνησης 3.000 ευρώ) και το κτίριο κτίριο επί της οδού Ξάνθου 3 στο Κολωνάκι (με τιμή εκκίνησης 5.420 ευρώ/ μήνα).
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/319087-paratasi-stous-diagonismous-gia-to-la-mirage-kai-ta-loipa-akinita-tou-ipetha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου