Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το μέγα πρόβλημα στη Συρία για τις ΗΠΑ… μετά τις επιχειρήσεις

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα που κυβερνά επιθυμεί να τηρήσει την υπόσχεσή του. Λίγες ημέρες πριν, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται κατά του ΙΚ είχε την πρώτη του συνδιάσκεψη από την άνοδο Τραμπ στην εξουσία και μετά. Σε αυτήν συμμετείχαν αντιπρόσωποι 68 εθνών.
ΠΗΓΗ: STRATFOR Geopolitical Diary
Την συνεδρίαση άνοιξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ανακηρύσσοντας τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών ως την πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Αυτό όμως που δεν ακούστηκε στη συζήτηση, ήταν το τι ακριβώς θα συμβεί σε Συρία και Ιράκ όταν θα ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη και τη Ράκα.

Με την οργάνωση της εν λόγω συνδιάσκεψης τόσο σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση Τραμπ, θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητά της έναντι του ΙΚ και την δυναμική της ως ηγέτιδας δύναμης του διεθνούς συνασπισμού. Ωστόσο, η δυναμική αυτή φαίνεται πως εξαντλείται στο πεδίο της μάχης.

Στο Ιράκ η μάχη για τη Μοσούλη βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Ένα ευρύ φάσμα ιρακινών δυνάμεων πραγματοποιούν σταθερή πρόοδο στην εκστρατεία αυτή εκδίωξης χιλιάδων τζιχαντιστών από τα σημεία στηρίγματός τους. Η δε εκστρατεία τους αυτή υποστηρίζεται από συμβούλους, αεροσκάφη και πυροβολικό του διεθνούς συνασπισμού.

Μόλις η Μοσούλη ανακαταληφθεί έχουν ανακοινωθεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις επαρχίες της Νινευή και του Κιρκούκ. Η επίθεση στη Ράκα, αντίθετα, τώρα μόλις αρχίζει. Η μάχη για την πόλη θα ξεκινήσει εντός των επομένων εβδομάδων αλλά στο μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με ισχυρή αμερικανική υποστήριξη, βαδίζουν ταχύτατα προς την αποκλεισμένη πόλη.

Στην πραγματικότητα, η αμερικανική υποστήριξη αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας σε αυτή τη φάση όπου επετεύχθη η δημιουργία προγεφυρώματος στη νότια όχθη του ποταμού Ευφράτη. Πέραν της τακτικής σπουδαιότητας της εξέλιξης αυτής, η περικύκλωση της Ράκα επιτρέπει παράλληλα στις ΗΠΑ να σκιαγραφήσουν το δικό τους θέατρο επιχειρήσεων στη Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να περιορίσει τη ρωσική και την ιρανική επιρροή.

Όμως, το τέλος και της μάχης στη Ράκα δεν θα σημάνει και το τέλος του πολέμου. Και μακροπρόθεσμα θα είναι οι περιφερειακές δυνάμεις και όχι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που θα σχεδιάσουν το μέλλον στις ανακτημένες από το ΙΚ περιοχές. Η ελεγχόμενη από τις Κουρδικές-αραβικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περιοχή σε Συρία και Ιράκ θα αποτελέσει θέατρο σημαντικού ανταγωνισμού των περιφερειακών δρώντων.

Η Τουρκία, παρά την «απογοήτευσή» της από ΗΠΑ και Ρωσία για τη Ράκα, θα διατηρήσει σε βάθος χρόνου την παρουσία της στην περιοχή. Γι’ αυτό εργάζεται για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη βόρεια Συρία και διατηρεί τους οικονομικούς και τους δεσμούς ασφαλείας με το βόρειο Ιράκ.

Οι στόχοι της Άγκυρας, ωστόσο, θα προσελκύσουν την προσοχή του ανταγωνιστικού Ιράν που επίσης φιλοδοξεί να ελέγξει τις απελευθερωθείσες περιοχές σε Ιράκ και Συρία. Φυσικά, η επικρατούσα ανασφάλεια στις περιοχές αυτές, θα καταστήσει τον έλεγχό τους δύσκολο από κάθε εξωτερική δύναμη.

Η Ρωσία στο μεταξύ, βλέπει την εμπλοκή της στη Συρία ως μακροπρόθεσμη στρατηγική μόχλευση, που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά των ΗΠΑ. Βραχυπρόθεσμα πάντως έχει αποκοπεί από την επιχείρηση για τη Ράκα.

Η επίθεση των SDF έχει σχεδόν επιτύχει την απομόνωση της πόλης, ελέγχοντας μεγάλο τμήμα του ζωτικής σημασίας Αυτοκινητόδρομου 4, τον οποίοι οι συριακές δυνάμεις και η Ρωσία ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν στη δική τους επιχείρηση κατά της Ράκα.

Χωρίς τη δυνατότητα χρήσης του εν λόγω οδικού άξονα η Ρωσία θα έχει πολύ δυσκολότερο έργο όσον αφορά την υποστήριξη των δυνάμεων του Άσαντ και κατά συνέπεια την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ.

Για τον διεθνή συνασπισμό όμως ο στόχος της σταθεροποίησης των περιοχών που θα απελευθερωθούν από τους τζιχαντιστές μετά την εκκαθάριση της Μοσούλης και της Ράκα από το ΙΚ φαντάζει πιο σκοτεινός. Και όσο μεγαλύτερη πρόοδο ο συνασπισμός σημειώνει στο πεδίο των μαχών, τόσο διευρύνονται οι μεταξύ τους διαιρέσεις.

Καθώς οι ΗΠΑ εστιάζονται στην αντιμετώπιση του ΙΚ στη Μοσούλη και στη Ράκα, τα ερωτήματα για πως θα μοιραστεί η πολιτική ισχύς στις πόλεις αυτές, πως θα επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, το πώς θα αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση και το πώς θα υπάρξει μέριμνα για τα θύματα του ΙΚ δεν απαντώνται συνολικά. Κάθε μέλος του συνασπισμού έχει διαφορετική απάντηση, όπως και οι περιφερειακοί και τοπικοί δρώντες που εμπλέκονται στη σύγκρουση.http://www.defence-point.gr/news/?p=174146

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου