Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τουρκία: Κούρδοι αντιφρονούντες καταδικάστηκαν για τρομοκρατία

Κούρδοι αντιφρονούντες στην Τουρκία, καταδικάστηκαν ότ ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι καταδικάστηκαν από τουρκικό δικαστήριο σε ποινές από 1 έως 21 χρόνια σε μια δίκη Κούρδων αντιφρονούντων που κατηγορούνταν ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.
Η δίκη αυτή, που ξεκίνησε το 2009, είναι η κυριότερη εναντίον της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCΚ), μιας οργάνωσης που θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ο βραχίονας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είναι αρμόδιο για τη δράση στις πόλεις και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.
Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων, καταδίκασε χθες 111 ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης, κυρίως για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση», «διαχείριση τρομοκρατικής οργάνωσης» και παραβίαση των νόμων που αφορούν τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις. Αντίθετα 43 άνθρωποι αθωώθηκαν.

Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν ο Καμουράν Γιουκσέκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), που συνδέεται με το βασικό φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ο Γιουκσέκ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη.

Από την πλευρά του πρώην δήμαρχος της Μαρντίν και βετεράνος της κουρδικής εξέγερσης Αχμέτ Τουρκ καταδικάστηκε σε ένα χρόνο και τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου