Η πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης δεν είναι κάτι καινούργιο για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Παρά τις επιτυχίες των αρμοδίων αρχών στην ανακάλυψη και σύλληψη επίδοξων τρομοκρατών, σε έναν πόλεμο κάποιοι αντίπαλοι “θα περάσουν”...
Αυτές είναι κάποιες απο τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ρωσία στον παρελθόν.
29 Δεκεμβρίου 2013: Ισχυρή έκρηξη έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ, στη νότιο Ρωσία σκοτώνει τουλάχιστον 18 ανυποψίαστους ανθρώπους, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 50. Σύμφωνα με τις αρχές, η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε από μια γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά.
Ήταν η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας από γυναίκα-καμικάζι στην ίδια πόλη, σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Τον προηγούμενο Οκτώβριο μια γυναίκα από το Ντεγκεστάν ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο πυροδοτώντας γιλέκο με εκρηκτικά σκοτώνοντας έξι επιβάτες και τραυματίζοντας 37 ακόμη.
24 Ιανουαρίου 2011: Έκρηξη στην αίθουσα αφίξεων εξωτερικού στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο “Ντομοντέντοβο” της Μόσχας έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 31 νεκρούς και πάνω από 140 ανθρώπους τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά.
29 Οκτωβρίου 2010: Τρείς βομβιστές αυτοκτονίας πυροδοτούν εκρηκτικά στο κτίριο του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Τσετσενίας με απολογισμό έξι νεκρούς και 17 τραυματίες. Η επίθεση φέρεται να έγινε σε απάντηση των ισχυρισμών του Κρεμλίνου ότι η περιοχή είχε “σταθεροποιηθεί”.
29 Μαρτίου 2010: Δύο σταθμοί του μετρό της στο κέντρο της Μόσχας συγκλονίζονται από τρομερές εκρήξεις την ώρα της πρωϊνής αιχμής, διεκδικώντας τις ζωές 33 ανθρώπων. Η επίθεση αποδίδεται σε Τσετσένους αυτονομιστές, μέλη του ανταρτικού παν-Καυκασιανού κινήματος ανεξαρτησίας.
1 Σεπτεμβρίου 2004: Από τις πλέον πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, η λεγόμενη “Σφαγή του Μπεσλάν” είχε απολογισμό 385 νεκρούς, ανάμεσά τους και 185 μικρά παιδιά. Ομάδα τρομοκρατών αποτελούμενη κυρίως από άτομα από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία που είχαν σταλεί από τον Τσετσένο οπλαρχηγό Σαμήλ Μπασάγιεφ ο οποίος απαιτούσε το τέλος του πολέμου στην Τσετσενία, κατέλαβε δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν κρατώντας ως ομήρους περισσότερους από 1,100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 777 παιδιά.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, με την ομηρία σε εξέλιξη, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Ακολούθησε σειρά εκρήξεων, το σχολείο τυλίχθηκε στις φλόγες και ξέσπασε μάχη μεταξύ απαγωγέων και ρωσικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εκατοντάδες όμηροι και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν. Η τραγωδία είχε ποικίλες επιπτώσεις στην Ρωσία και οδήγησε σε μια σειρά αλλαγών σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι οποίες ενίσχυσαν τις εξουσίες του Κρεμλίνου και του Ρώσου προέδρου.
Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές πόσοι ήταν οι τρομοκράτες και αν κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές σχετικά με το πως σχεδιάστηκε η επίθεση. Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν τόσο ως προς την διαχείριση της κρίσης από την Μόσχα όσο και για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες.
31 Αυγούστου 2004: Γυναίκα-καμικάζι ανατινάζεται έξω από σταθμό του μετρό στην Μόσχα παίρνοντας μαζί της εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 40 άλλους. Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε ακριβώς μια εβδομάδα μετά την καταστροφή δύο επιβατικών αεροσκαφών πάνω από την Ρωσία σε ισάριθμες επιθέσεις που αποδόθηκαν σε “τρομοκράτες”.
6 Φεβρουαρίου 2004: Έκρηξη σε συρμό του μετρό εν ώρα αιχμής σκοτώνει τουλάχιστον 39 ανθρώπους ενώ τραυματίζονται περισσότεροι από 30. Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας συνδέουν την επίθεση με τον πόλεμο που μαινόταν στην Τσετσενία...
23 Οκτωβρίου 2002: Λιγότερα θύματα από την σφαγή του Μπεσλάν αλλά επίσης εντυπωσιακή ήταν η τρομοκρατική επίθεση Τσετσένων ανταρτών, ανδρών και γυναικών, σε κατάμεστο θέατρο της Μόσχας. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 129 νεκρούς καθώς μετά από ημέρες ομηρίας, άνδρες των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν δυναμική επέμβαση εισβάλλοντας στο θέατρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός πέντε ατόμων, τα θύματα πέθαναν από την εισπνοή των αερίων που χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών.
Ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Βασίλιεφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους έξω από το θέατρο ότι σκοτώθηκαν 67 από τους ομήρους αλλά “σώσαμε περισσότερα από 750 άτομα” Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από τους 40-50 τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση οι 34 ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν.http://www.onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου