Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σε κρίσιμη κατάσταση απεργοί πείνας, πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία.

Την στιγμή που το καθεστώς της Αγκυρας κλιμακώνει την τρομοκρατία, την εθνικιστική προπαγάνδα, τις συλλήψεις και διώξεις σε κάθε πρόσωπο και συλλογικότητα που έχει ταχτεί με την επιλογή του «ΟΧΙ» στο προσεχές δημοψήφισμα με το οποίο ο Ερντογάν και οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που τον στηρίζουν προσδοκούν να μετατρέψουν το τουρκικό πολίτευμα σε νεοσουλτανικό, στις Τουρκικές φυλακές συντελείται ένα έγκλημα με θύματα τους πολιτικούς κρατούμενους.
Τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ –μιλάμε για σχεδόν το 95% των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ που υπάρχουν στην Τουρκία- καθώς και η ανύπαρκτη πληροφόρηση που έχουν τα διεθνή ΜΜΕ, αφήνουν στο σκοτάδι την απεργία πείνας των δεκάδων πολιτικών κρατουμένων και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ζωή τους.

Το πέπλο σιγής που υπάρχει γ’ αυτό το γεγονός έσπασε επιτέλους με την ανοιχτή κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν –αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας- τοΤουρκικό Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στο οποίο στεγάζονται εκτός των άλλων προοδευτικοί Τούρκοι και Κούρδοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες) μαζί με την παράταξη των αριστερών δικηγόρων «Πρωτοβουλία Ελεύθερων Νομικών».

Στην τοποθέτησή του ο Οζτουρκ Ντογάν επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γνωστοποίησε την είδηση ότι αυτή την στιγμή σε 6 διαφορετικές φυλακές η κατάσταση της υγείας 76 κρατουμένων έχει φτάσει σε οριακό σημείο αφού συμπληρωσαν 49 μέρες απεργίας πείνας. Τα αιτήματα των απεργών εστιάζονται στην απαίτησή τους για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, να σταματήσουν οι διωγμοί και οι συλλήψεις στους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος, καθώς και να τερματιστεί η απομόνωση τουΟτσαλάν, τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας νομικών πέρα απ’ το ότι μετέφεραν την αγωνία γιατρών ότι οι βλάβες που θα προκληθούν στην υγεία των απεργών πείνας δεν θα είναι αναστρέψιμες, υπογράμμισαν με μαύρα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις Τουρκικές φυλακές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι φυλακισμένοι –με κατασκευασμένες κατηγορίες- βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HPD, Κουρφ Αϊχαν Μπιλγκέν, Μεράλ Δάνις Βέστας και Μιχάτ Ακτογάν, ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε απεργία πείνας, συμπαράστασης στους άλλων απεργούς πολιτικούς κρατουμένους, διαμαρτυρόμενοι κι αυτοί για την μη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των απεργών.

Να υπογραμμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης Ερντογάν τετραπλασιάστηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία. Σήμερα υπολογίζονται σε πάνω από 200.000 –αρκετοί απ’ τους οποίους αιρετοί σε συνδικάτα και τοπική αυτοδιοίκηση- η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αντιμετωπίζει κατασκευασμένες από το καθεστώς κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου